#JBF14: Four Headed Dog breekt los in de gevangenis #JBF14: Four Headed Dog breekt los in de gevangenis

Zware stoner/doom in cellenblok Blokhuispoort

, Tekst: Marije Heida | Foto's: Niels Lahuis

#JBF14: Four Headed Dog breekt los in de gevangenis

Zware stoner/doom in cellenblok Blokhuispoort

Tekst: Marije Heida | Foto's: Niels Lahuis ,

Zet Peter Pan aan de Speed(rock), laat Dr.No denken dat hij James Bond is en samengevoegd op het podium ontluikt een vierkoppige, losgebroken stonerhond. Four Headed Dog staat sinds kort garant voor een traktatie van zware, moddervette stoner/doom/psychedelica, het debuutoptreden vond plaats in september 2013. Vanavond verlaat niemand de gevangenis zonder te betalen; de deuren van de Blokhuispoort openen pas weer als de honden uitgeblaft zijn.

HET CONCERT:
Four Headed Dog, Jailbreak Festival 2014, Cellenblok Blokhuispoort, vrijdag 13 juni 2014

DE ACT:
Waar de mannen van Peter Pan Speedrock de tijd en energie vandaan halen om samen met vriend en gitaareffecten-specialist Dr.No een volwaardig nieuwe band te onderhouden, zal menigeen een raadsel zijn. Maar ze flikken het. Liefde voor muziek en optreden zorgen ervoor dat de heren (naast Peter Pan Speedrock, het organiseren van festivals, het opnemen van albums en al dat andere) toch nog een nieuw project kunnen bewerkstelligen. Het grootste voordeel van Four Headed Dog, bestaande uit alle bandleden van een andere band, is dat tourschema’s en repeteersessies goed te combineren zijn. Naar eigen zeggen was er behoefte aan een nieuwe weg in de muziek. Na eerdere ervaringen met Roel Aben (Dr.No) in de band Repomen was de combinatie al snel gemaakt. De intentie is om komend jaar – na opname van een Peter Pan Speedrock album – materiaal op te nemen met Four Headed Dog en dan op volle kracht zalen aan te doen in het land.

HET NUMMER:
Het openingsnummer Stonerstroke maakt indruk door het onheilspellende karakter. Het begint traag en zwaar, met een ogenschijnlijk simpele melodielijn. Het nummer wordt opgebouwd met een tempowisseling en aangevuld met de rauwe zang van Peter van Elderen. Dit nummer legt meteen de basis van wat komen gaat gedurende het optreden.

HET MOMENT:
Halverwege de set is er een adempauze in de vorm van het nummer Soul on Fire. Het tempo ligt wat lager en de intensiteit is minder heftig dan bij de voorgaande nummers, waarbij het publiek werd opgefokt en de eerste bloedneuzen richting toilet vertrokken. Zo gezegd, de adrenaline zakt bij de meesten weer wat af en ook zij kunnen zich gaan voorbereiden op het tweede gedeelte van de set.

OOK OPMERKELIJK:
Met een nummer genaamd Into The Void solliciteert Four Headed Dog wellicht naar een plek op het gelijknamige stoner/doom festival dat op 25 oktober 2014 zal plaatsvinden in Poppodium Romein. Four Headed Dog is qua intensiteit en geluid een goede kandidaat voor Into The Void 2014. Het optreden bij Jailbreak Festival is in ieder geval een goede aanvulling op het cv van de band.

HET PUBLIEK:
Ongetwijfeld zullen veel mensen afgekomen zijn op de bandleden van Peter Pan Speedrock, gezien het bekende geluid. Maar vanavond wordt er lesgegeven door de band. Een les in het combineren van zware geluiden met tempowisselingen, effecten en toewijding. Vanaf het derde nummer begint het in te zinken bij de leerlingen. De positieve energie van zanger/gitarist Peter slaat over naar het publiek, dat elkaar vooraan – waarschijnlijk uit enthousiasme – staat te bewerken met ellebogen, knieën en andere ledematen.


HET OORDEEL:

Four Headed Dog staat muzikaal en technisch als een huis. De muziek zit zo in elkaar dat de minimale zangpartijen van Peter voldoende zijn. Daar waar het past, wordt de muziek ondersteund door zang, maar op zich is het instrumentaal interessant genoeg. Uiteraard ontbreekt het niet aan gitaareffecten, aangezien Dr.No een expert is op gebied van gitaarpedalen en aanverwante geluiden. Het zijn geen nummers van gemiddeld drie minuten, dus het is een uitdaging voor de band om de stukken interessant te houden en het publiek niet kwijt te raken. Bij de nummers met tempowisselingen en wat snellere drumpartijen lukt dat dan ook prima. Een nummer als Soul on Fire is een prima moment voor publiek en band om even op adem te komen, maar het is tricky om daarna weer op volle kracht verder te gaan. Four Headed Dog is erin geslaagd de eerste avond van Jailbreak Festival in stijl en met fysieke uitputting van publiek af te sluiten.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland