#JBF14: Casa de la Muerte brengt het feest op gang

Band herboren na korte dood

Tekst: Wybren Nauta | Foto's: Niels Lahuis ,

Het zeskoppige Casa de la Muerte draait al enige jaren mee in het festivalcircuit en wordt geroemd om hun live optredens. Theatrale feestmuziek die evengrote delen Gogol Bordello als Stray Cats bevat. Nu zijn ze uitgenodigd op Jailbreak om te kijken of er vanavond nog doden zijn op te wekken in de Blokhuispoort.

HET CONCERT: 
Casa de la Muerte, Jailbreak Festival 2014, Cellenblok Blokhuispoort, vrijdag 13 juni 2014

DE ACT:
Casa de la Muerte is op de rand van de dood weer teruggekeerd. Zangeres Angela Vierhoek verliet de Alkmaarse band namelijk in februari, maar de band maakte toch een doorstart. Nu spelen ze weer een van hun eerste optredens op Jailbreak. De band is muzikaal gezien een allegaartje van rockabilly, balkan, polka, en alles daartussenin. Aan hen dus de eer om de avond op gang te brengen.

HET NUMMER:
Een ding is in elk geval zeker: Casa de la Muerte weet wel hoe je een feestje moet bouwen. De meeste nummers van de laatste plaat – Hillbilly Tanzbar – zitten dan ook vol met feestelijke polka, maar de rockabillystamper Buck Gun steekt er toch met kop en schouders bovenuit. Met een sterke baslijn en samenzang tussen de twee vocalisten, krijgt de band aardig wat voetjes van de vloer.

HET MOMENT: 
De minutenlange voorstelronde langs de voltallige band was wat uitgerekt, maar zorgde wel voor een momentje rust in de show. Bij het aankondigen van ieder bandlid wordt er over de aanhoudende beat een stukje solo gespeeld. Het publiek is aanvankelijk enthousiast, maar gelooft het na een tijdje wel, totdat de zanger aangekondigd wordt en het feest weer losbarst.


OOK OPMERKELIJK:

De band heeft zijn act duidelijk voor elkaar. Ieder bandlid lijkt zich naar een bepaald aspect van de muziekstijl te kleden. Zo zien zanger en zangeres er respectievelijk uit als een echte rocker (compleet met leren broek en leren laarsjes) en als een gypsy (met hoofddoek en kleurrijke jurk). Ze lijken haast meer karikaturen dan dat ze de rol echt belichamen, maar in de act werkt het goed.

HET PUBLIEK:
Vooraan smult iedereen van de feestmuziek die ten gehore wordt gebracht en er wordt dan ook van begin tot eind stevig door gedanst en gesprongen. De band schroomt ook niet om het publiek uit zijn hand te laten eten. Van simpel meeklappen tot de hele zaal tot de grond laten zakken, elke cliché passeert de revue. Niet dat iemand er erg in heeft; de meesten bestellen nog een rondje en gaan gewoon door.


HET OORDEEL:

Casa de la Muerta is een band die zich door en door bewust is van wat ze wil. Ze zijn in de eerste plaats rasentertainers die het publiek komen vermaken met hun schijnbaar bijeengeraapte mix van feestmuziek. Hier slagen ze ook moeiteloos in. Voor vernieuwende of originele ideeën moet je vanavond elders kijken en de band balanceert wel enigszins op het randje tussen feestelijkheid en flauwheid. Aan het einde van de show staat er echter een luid applaudisserend publiek. Juiste keuze om deze band het feest op Jailbreak op gang te laten brengen.