#DOA14: Vicious Rumors speelt iconisch album integraal voor Dokk'em publiek

Indrukwekkend debuutoptreden in eigen land voor kersverse frontman

Tekst: Marije Heida | Foto's: Coen Waltmans ,

De Amerikaanse band Vicious Rumors heeft een indrukwekkende geschiedenis. Als oprichter en kloppend hart Geoff Thorpe geen muzikale aspiraties meer zou hebben, zou hij altijd nog een biografie over de band kunnen schrijven. Tragedie, wisselende bezettingen, optredens met elke zelfrespecterende metalband over de hele wereld en legendarische albums zouden pagina's vullen met verhalen. Op Dokk'em Open Air spelen ze voor het eerst op Europese bodem integraal hun Europese doorbraak album Digital Dictator. Extra bijzonder is het debuutoptreden van zanger Nick Holleman (Methusalem, Powerized) in Nederland sinds zijn toetreden tot deze iconische heavy metal band.

HET CONCERT:
Vicious Rumors, Dokk'em Open Air 2014, Large Rockhand Stage, 20 juni 2014 

DE ACT:
Anno 1979 start het indrukwekkende verhaal van gitarist Geoff Thorpe als hij de band Vicious Rumors opricht. Het 35-jarige bestaan van de band wordt gevierd met het uitbrengen van het live album Live You To Death 2 - American Punishment aangevuld met een tour. Als onuitputtelijke jonge honden knallen ze door Europa, waarbij de oprechte jonge hond Nederlander zanger Nick Holleman is. Begin 2014 kreeg hij de mededeling dat hij officieel mag toetreden tot de band en het iconische repertoire van Vicious Rumors mag vertolken. Hij is daarbij de achtste zanger in 35 jaar, met als meest legendarische voorganger Carl Albert die in 1995 tragisch om het leven kwam door een auto ongeluk. Het Dokk'em Open Air publiek mag zich opmaken voor een unieke show. Deze gelegenheid is door de band uitverkoren om het tweede studio album Digital Dictator - uitgebracht in 1988 - integraal te spelen.

HET NUMMER:
Gezien het feit dat de band het album Digital Dictator speciaal voor Dokk'em publiek integraal speelt, zou het uitlichten van een enkel nummer de set tekort doen. Van begin tot eind is de show boeiend en energiek. Met volle overgave worden de nummers in stampend tempo gespeeld.  

HET MOMENT:
Holleman pakt zijn moment en spreekt het publiek in het Nederlands toe op driekwart van de set. Tot dan spreekt hij, waarschijnlijk uit respect voor zijn bandmaten, in het Engels. Hij geeft aan dat hij al drie weken loopt te roepen dat het Nederlandse publiek enthousiaster zal zijn dan elk ander publiek. Gezien het gebrek aan beheersing van de Nederlandse taal doet de mimiek van de rest van de bandleden vermoeden dat ze geen woord begrijpen. Zodra het publiek antwoord middels luid geschreeuw verschijnen er glimlachjes bij de heren en hebben ze exact in de gaten wat de zanger heeft toegeroepen.

OOK OPMERKELIJK:
Het moet absoluut genoemd worden dat Holleman - ondanks zijn jonge leeftijd - een indrukwekkende frontman is. Hij heeft een enorm stembereik en imponeert met zijn hoge uithalen. Waar je denkt dat hij de noten al uit zijn tenen haalt, doet hij er nog een octaaf bovenop. 

HET PUBLIEK:
Helemaal klaargestoomd door voorgaande bands staat de tent behoorlijk vol als Vicious Rumors de motoren op volle kracht aanzetten. Het publiek vindt het allemaal prachtig en ligt aan de voeten van de band. Nou ja, figuurlijk dan dan. Letterlijk wordt er flink op los gebeukt vooraan.

HET OORDEEL:
Met het spelen van Digital Dictators plus als toegift een aantal klassiekers, wordt het publiek een uur lang getrakteerd op strakke, pompende heavy metal. Frontman Nick Holleman is heel goed in staat het publiek te entertainen, en is een energieke link tussen de bandleden onderling. Met de huidige bezetting is er een prachtige balans tussen routine (gitaristen en drummer) en jeugdig enthousiasme van de twee getalenteerde jongere heren (zanger en bassist).