#DOA14: Terug in de tijd met Nocturnus AD

Een duistere sfeer hangt in de lucht

Tekst: Dirk van der Zee | Foto's: Minze Dijkstra ,

Als er donkere wolken samentrekken boven Dokkum, dan weet je dat er iets spannends gaat gebeuren. De dreiging vormt een mooi decor bij aanvang van de band Nocturnus AD. Het publiek wordt in een tijdmachine gezet en reist terug in de tijd, toen death metal nog in de wieg lag.

HET CONCERT:

Nocturnus AD, Dokk'em Open Air, Rockhand Stage, 21 juni 2014

DE ACT:

Nocturnus AD (US) is een death metal band, die al sinds 1987 bestaat. Eerst onder de naam Nocturnus, later veranderde deze in Nocturnus AD. In 1992 wisten ex-leden van Nocturnus de rechten van zowel de bandnaam als het uitgebrachte materiaal vast te leggen. Daarna hebben ze drummer Mike Browning ontslagen, die nota bene de oprichter was van de band. Een ingewikkeld verhaal, want ondertussen is zanger en drummer Mike weer terug en gaat de huidige band verder onder de naam Nocturnus AD (after death). Zonder deze toevoeging mogen ze niet touren en geen materiaal uitbrengen.

HET NUMMER:

Before Christ/After Death van de demo The Science of Horror is een juweeltje. Het nummer zwelt aan met een mooi keyboard intro en net wanneer het je in zijn greep heeft, walst de rest van de instrumenten keihard over het intro heen. Er zijn duidelijke invloeden te horen van Morbid Angel, ten tijde van de demo Scream Forth Blasphemy.

HET MOMENT:

Drummer Browning vraagt zich terecht hardop af, "waar is het publiek gebleven?"

OOK OPMERKELIJK:

In de beginjaren bracht de band korte demo cassettebandjes uit, in eigen beheer en in zeer gelimiteerde oplages. In deze tijd was tape trading bij de (oudere) jongeren nog een favoriete bezigheid. Bovendien een voordeel, omdat je als band niet persé bij een platenlabel aangesloten hoefde te zijn om je muziek te verspreiden. Tegenwoordig wisselen deze cassettebandjes, mochten ze al te koop aangeboden worden, voor aanzienlijke bedragen van eigenaar.

HET PUBLIEK:

M.O.D., de band die voor Nocturnus AD optrad, trok veel publiek. Het grootste deel daarvan had geen puf meer om aan te haken bij Nocturnus AD en besloot om buiten maar even wat tot rust te komen. Jammer!

HET OORDEEL:

Nocturnus AD zet een goede goede set neer, de nummers worden allemaal lekker rauw geserveerd. De band oogt wat moe, maar dat komt mogelijk door de jetlag. Gedurende het optreden gebeurt er van alles, maar door de dominante basgitaar valt dit een beetje weg. Het is jammer dat het publiek het laat afweten, want de band is het beluisteren én aanschouwen meer dan waard."