#DOA14: De beuk er in met Napalm Death

Authentieke grindcore voor op de snelweg

Tekst: Dirk van der Zee | Foto's: Tiffany Peters ,

Plaats een willekeurige cd van Napalm Death in de cd-speler van je auto. Zet de volumeknop op 10. Draai vervolgens je auto de snelweg op. Het effect is verbluffend! Voor je het weet heb je 180 km/u op je kilometerteller staan. Een goed advies hoort erbij: je kunt dit experiment het beste uitvoeren op de Duitse autobahn.

HET CONCERT:

Napalm Death, Dokk'em Open Air 2014, Large Realm Stage, 21 juni 2014

DE ACT:

Napalm Death gaat terug naar het jaar 1981 en is opgericht door Nic "Nik Napalm" Bullen (zang en basgitaar) en Miles "Rat" Ratledge (drums) in Meriden, Engeland. Nic en Miles waren beide nog tieners die door het schrijven in fanzines geïnteresseerd waren geraakt in de muziek van de vroege anarchistische punkbeweging. Dit was voldoende motivatie om ook zelf een band op te richten.

De band anno 2014 bestaat uit de muzikanten Mark Greenway (zang), Mitch Harris (gitaar), Shane Embury (bas) en Danny Herrera (drums). Bassist Shane Embury is het langst dienende bandlid en zit er sinds 1987 bij. De band is zeer productief en bracht door de jaren een heel scala aan live albums en split-EP’s uit.

HET NUMMER:

Tijdens Siege of Power merk je dat er een adrenalinestoot door het publiek heen jaagt. Het nummer, afkomstig van het album Scum, klinkt erg lekker en valt op binnen de set door het midtempo waarin het wordt opgevoerd.

HET MOMENT:

Zanger Greenway geeft na het tweede nummer van de set, Silence is Deafening, aan dat er iets fout ging in het nummer. De band is echter zo goed op elkaar ingespeeld dat ze dit met improvisatie goed weten glad te strijken.

OOK OPMERKELIJK:

Binnen de huidige setting is er niemand meer over van de oorspronkelijke bezetting van Napalm Death. De band wordt als een pionier gezien binnen de extreme muziek en wordt beschouwt als de vader van de grindcore. Op dat vlak is er een discussie gaande over wie het eerst was, Repulsion of Napalm Death. Feit is dat de Amerikaanse band Repulsion pas in 1984 is begonnen en dat de punkscene in Engeland is ontstaan. Napalm Death zou dus wel eens aan de winnende hand kunnen zijn.

HET PUBLIEK:

Het publiek vooraan is bij de band vol in beweging. Het krioelt er van de ledematen in de mosh-pit en er wordt naar hartenlust gecrowdsurft.

HET OORDEEL:

Napalm Death is nog steeds een zeer energieke band en weet live het tempo behoorlijk op te voeren ten opzichte van het studio materiaal. De band is goed op elkaar ingespeeld. Het optreden van de band staat als een huis. Ook wanneer er een enkel foutje in de set schiet weet de band al improviserend dit goed weg te werken.