#DOA14: Bij Metal Church zijn heiligdommen veilig

Festivalafsluiter eindigt in climax

Tekst: Dirk van der Zee | Foto's: Tiffany Peters ,

Als je naar Metal Church gaat weet je zeker dat je niet op je blote knieën om vergiffenis hoeft te vragen voor de zonden die je hebt begaan. Met open armen word je in de Metal Church-crypte ontvangen, waar de rock 'n roll heilig is verklaard en de metal wordt gepredikt.

HET CONCERT:

Metal Church, Dokk'em Open Air 2014, Rockhand Stage, 21 juni 2014

DE ACT:

De band Metal Church is in 1982 opgericht in San Francisco (VS) en in het prille begin duidelijk besmet geraakt met het overgewaaide New Wave of British Heavy Metal-virus. Deze New Wave of British Heavy Metal is in de tweede helft van de jaren '70 van de vorige eeuw ontstaan, waarbij bands als Iron Maiden, Saxon en Angel Witch beschouwd kunnen worden als de vaandeldragers van deze stroming.

Voor Metal Church was dit duidelijk een goede inspiratiebron voor de ontwikkeling van een eigen stijl, die later power metal werd genoemd. Gitarist Kurdt Vanderhoof is het nog enige overgebleven bandlid uit de beginperiode van de band en schrijft de meeste muziek en teksten. Zijn songteksten gaan over paranoia, persoonlijke conflicten en de dood. De laatste plaat van Metal Church, Generation Nothing, is vorig jaar uitgebracht op het label Rat Pak Records.

HET NUMMER:

Highway Star, een cover van Deep Purple, brengt het publiek tot een climax. De cover is door Metal Church zelf ook opgenomen en staat op het Metal Church titelalbum, hun debuutplaat uit 1984. Het is jammer dat dit het laatste nummer is dat de band speelt, maar zorgt voor een goede afsluiter van het festival.

HET MOMENT:

De band geeft aan het einde van de set gehoor aan de vraag van het publiek om een toegift. Als laatste band van het festival is er geen tijdsdruk; de band speelt dus nog twee nummers.

OOK OPMERKELIJK:

Lars Ulrich, drummer van Metallica, heeft ooit auditie gedaan bij de band. Dat was in de tijd dat de band nog onder de naam Shrapnel bekend stond, nog voor 1982. Metal Church is twee keer uitelkaar geweest. De eerste keer van 1994 tot 1998 en de tweede keer van 2009 tot 2012.

HET PUBLIEK:

De ouderen zingen vooral mee met de nummers en heffen de horens in de lucht. Het is leuk om te zien dat de jongere generatie de band ook weet te waarderen, die doen lekker mee met de ouderen.

HET OORDEEL:

Ondanks de solide climax die met Deep Purple-cover Highway Star wordt bereikt, had de band nog wat meer uit kunnen pakken in de toegift. Metal Church voldoet aan de verwachtingen en doet wat het moet doen: een solide performance.