#DOA14: Metal opera opgevoerd door MaYan

Symfonische death metal met een boodschap

Tekst: Marije Heida | Foto's: Minze Dijkstra ,

Sommige mensen bezitten een gave. Zanger/gitarist Mark Jansen heeft het vermogen om goede muzikanten en getalenteerde zangeressen aan zich te binden. Nadat hij After Forever in 2002 verliet vanwege creatieve meningsverschillen, zag Epica het duistere levenslicht. Ondanks de grote successen met Epica waren de muzikale behoeftes van Jansen nog niet verzadigt. MaYaN werd in 2010 opgericht, het verlossende project voor nieuwe muzikale impulsen.

HET CONCERT:

MaYaN, Dokk'em Open Air, Large Realm Stage, 21 juni 2014

DE ACT:

Voordat de bus vertrekt even hoofden tellen. Een, twee, drie...zeven, acht plus een gast; ja hoor, iedereen is aan boord. Dit symfonische death metal gezelschap staat garant voor zowel een prachtig plaatje als een muzikaal enerverend optreden. Maar MaYaN staat voor nog veel meer. Het onlangs uitgebrachte album Antagonise is voor de band, en in het bijzonder Jansen, een poging tot het wakkerschudden van de samenleving. Inhoudelijk zijn de teksten beladen met kritiek op onderwerpen als spionage, propaganda en oneindige uitlokking van conflicten door wereldleiders, met als doel om de ‘vrede’ te bewaren.

HET NUMMER:

Halverwege de set wordt Celibate Aphrodite van het debuutalbum Quarterpast ten gehore gebracht. Dit nummer geeft een goede indruk van alle elementen die de band tot een geheel maakt. Het grunten van Mark Jansen, afgewisseld met de operazang van de prachtige Laura Macri en 'normale' zang van Henning Basse vertegenwoordigen de vocalen. Dan vinden er gedurende zeven-en-een-halve minuut continue tempowisselingen plaats en spelen de gitaristen strakke twinsolo’s.

HET MOMENT:

Zeer zelden zijn er bands die zoveel verschillende soorten zang weten te combineren in een optreden. Bij het slotnummer staan vier zangtypes gezamenlijk een verhaal te vertellen, zonder dat het rommelig is. Alle vocalen dragen bij aan een goed samenhangend geheel.

OOK OPMERKELIJK:

Alsof een achtkoppige formatie niet genoeg is, worden er zeer regelmatig gastzangeressen uitgenodigd. Vandaag verrijkt Stream for Passion frontvrouw Marcela Bovio het podium en draagt zij bij aan het complete geluid van MaYaN.

HET PUBLIEK:

De vloer voor het Realm podium is goed gevuld. Een band als MaYaN trekt een schare echte liefhebbers van het genre naar voren, maar ook vele anderen zijn nieuwsgierig naar de performance van Jansen en de zijnen. Het meeste publiek dat er staat, blijft tot aan het einde geboeid.

HET OORDEEL:

Al hou je niet van deze muziek of dit genre metal, dan nog raak je onder de indruk van de arrangementen. Misschien haak je af bij het grunten, maar dan zullen de melodielijn, de operazang of de gitaarriffs je wel weer aanspreken. Alles bij elkaar is het een compleet optreden. Om de politieke boodschap te begrijpen is het wel raadzaam om op YouTube of andere kanalen de teksten op te zoeken, aangezien grunten niet de meest verstaanbare vorm van zang is.