#DOA14: Gamma Ray niet te stoppen

Old-skool speedmetal gaat als een lopend vuurtje

Tekst: Marije Heida | Foto's: Tiffany Peters ,

"Als dit ons niet kan stoppen, houdt niks anders ons tegen!" Dit was de reactie van über positief geladen Kai Hansen nadat er een brand woedde in de Hammer Studio’s te Hamburg (2013). Het levenswerk van Gamma Ray zanger/gitarist Hansen en bassist Schlächter werd compleet verwoest. Gelukkig bleek dat reeds opgenomen materiaal voor het nieuwe album Empire of the Undead niet verloren ging. Het album werd in maart 2014 alsnog uitgebracht.

HET CONCERT:

Gamma Ray, Dokk'em Open Air, Large Rockhand Stage, 21 juni 2014

DE ACT:

Na vier jaar trick-or-treat met Helloween over de hele wereld, besloot oprichter / zanger / gistarist / songwriter Kai Hansen dat hij klaar was met de zware tourschema's. Rond 1989 kreeg hij nieuwe impulsen en werd Gamma Ray uit de grond gestampt. Met hun melodische speedmetal boekten ze vooral in de begin jaren negentig succes in Duitsland en Japan. Nu, een kleine 25 jaar later, staan de mannen nog steeds te knallen over de hele wereld. Het elfde studio album is na veel kommer en kwel uiteindelijk geproduceerd en werd meteen door twee Duitse metalmagazines gebombardeerd tot album van de maand.

HET NUMMER:

Gamma Ray krijgt het Dokk’em volk op hun hand wanneer I Want Out wordt ingezet. Dit nummer schreef Hansen in zijn Helloween periode en was een eerste hint dat hij de band wou verlaten.

HET MOMENT:

Een terugkomend thema in de set is reggae. Bij zowel I Want Out als het slotnummer komen rustgevende passages die neigen naar een Jamaicaanse sfeer. De momenten van bezinning duren - gelukkig - niet lang want het is speed en power wat de klok slaat.

OOK OPMERKELIJK:

Gitarist Henjo Richter is een man die elke satanisch getinte zin met een grote glimlach op zijn gezicht meezingt. Met een allesbehalve zwart aura om zich heen is het humeur van deze sympathieke gitarist niet kapot te krijgen.

HET PUBLIEK:

Het mooie aan bands als Gamma Ray is dat het publiek heel trouw is. Al sinds eind jaren '70, toen bands als Helloween, Iron Maiden en Judas Priest los gingen waren de metalheads die nu staan te genieten al fan van het eerste uur. Bij de herkenbare klanken van I Want Out wordt er een vuur aangewakkerd en gaan de reeds beschonken dames en heren los.

HET OORDEEL:

Ondanks het feit dat Hansen af en toe de hoge noten niet haalt en zijn gitaar wat aan de zachte kant is afgesteld, zijn de mannen prima in staat het repertoire ten gehore te brengen. Voor de echte liefhebbers van het genre mogen de rustigere passages achterwege blijven, af en toe kakt het geheel hierdoor wat in. Al met al is het publiek bezweet en tevree na een klein uur Gamma Ray.