#DOA14: Existance neemt publiek 30 jaar mee terug in de tijd

Broodnodige nieuwe lichting in het heavy metal genre

Tekst: Marije Heida ,

Herinner je je nog die dagen op je kamertje in de jaren 80? Muren behangen met posters van Iron Maiden, Saxon, Thin Lizzy? De eerste pogingen om akkoorden uit je tweedehands gitaar te scheuren? De heavy metal vierde hoogtij, maar niemand in je klas begreep je. Dat gevoel, die passie, die beleving proberen de mannen van het Franse Existance te doen herleven sinds 2008. In eerste instantie met covers van de grote helden van weleer, maar al gauw beginnen de metalbreinen eigen muziek te schrijven. Alle old-skool registers trekken ze open. Menigeen zal met weemoed terugdenken aan dat jochie op dat kamertje.

HET CONCERT:
Existance, Dokk'em Open Air 2014, Large Rockhand Stage, 20 juni 2014

DE ACT:
Met het oprichten van de band Existance hebben zanger/gitarist Julian Izard en bassist Tom Drouin gezorgd voor een broodnodige nieuwe lichting in het genre heavy metal. Gedurende een aantal jaren brengt de band demo's uit en begint het circus van het toeren in binnen- en buitenland. Na wat wisselingen van de wacht qua drummers en gitaristen is de band in 2013 klaar voor het schrijven, opnemen en uitbrengen van debuutalbum Steel Alive. Het zeer goed bekritiseerde album wordt uitgebracht onder de vleugels van het heavy metal label Mausoleum Records. Als klap op de vuurpijl winnen de heren het internationale Metal Battle Alliance, waardoor optredens op Dokk'em Open Air en het Belgische Power Prog & Metal Fest automatisch geboekt zijn.

HET NUMMER:
Het nummer Dead or Alive, afkomstig van het debuutalbum Steel Alive is een van de meest pakkende nummers. Er wordt een lange gitaarsolo afgewerkt waarbij de old-skool tongmove langs de gitaarhals uit de kast wordt getrokken. Het publiek reageert enthousiast wanneer hen gevraagd wordt om mee te brullen.

HET MOMENT:
Bij het laatste nummer wordt het publiek opgeroepen tot het uitstoten van de klassieke 'Hé', inclusief gebalde vuist: het meest herkenbare moment van de jaren tachtig school. Na een aantal herhalingen gaan alle gitaarregisters weer open en vliegen de haardossen synchroon op en neer. Dit alles geheel in stijl.

OOK OPMERKELIJK:
Zanger Julian is naast het halen van de klassieke hoge heavy metalnoten ook een zeer begenadigd sologitarist. Elk nummer riedelt hij erop los en tilt hij het nummer tot een hoger niveau.

HET PUBLIEK:
Existance is de tweede band van de dag en vol is de tent nog lang niet. Toch worden mensen naar het podium getrokken door wat er te horen en te zien is. Vanaf het derde nummer is het enthousiasme voelbaar en krijgt de band goede feedback. Handen gaan de lucht in, een aantal mannen brullen aanmoedigend en de jongens op het podium hebben er duidelijk plezier in.

HET OORDEEL:
Het optreden van Existance lijkt op sommige momenten misschien een gimmick, maar toch oogt en klinkt het authentiek. De band heeft heel goed gekeken en geluisterd naar de heavy metal legenden van weleer, maar zetten anno 2014 op hun eigen manier een goede show neer. De riffs zijn strak en ook het entertainment gehalte is ontluikend leuk.