#DOA14: Duisternis valt over de tent met Enthroned

Black metal met open armen ontvangen

Tekst: Elsalie Dekker ,

De show van Enthroned begint een uur later dan gepland, omdat er gewisseld is met de heavy doom metalband Exorcism; iets waar de laatkomers wel blij mee zijn. De band bestaat inmiddels niet meer in zijn originele bezetting, maar dat is niet ten koste gegaan van de muziek. Ondanks alle wisselingen binnen de gelederen is er inmiddels een stapel van wel tien albums uitgebracht.

HET CONCERT: 
Enthroned, Dokk’em Open Air 2014, Large Rockhand Stage, Vrijdag 20 juni

DE ACT: 
Het Belgische Enthroned doet alweer twintig jaar mee in de wereld van de black metal en heeft mogen toeren met bands als Dark Funeral, Ancient Rites en Marduk. Ze hebben in april hun tiende album Sovereigns uitgebracht. De recensies liegen er niet om. Een goed album, maar misschien niet helemaal voor de oldschool black metal luisteraars. Met dit album heeft de band toch iets meer progressiefs, hoe miniem dit ook is.

HET MOMENT: 
De start van de show is het meest indrukwekkend. Een muur van geluid komt op je af en de indrukwekkende corpse paint en weggedraaide ogen maken veel indruk op het verwachtingsvolle publiek. Samen met een aantal rode lampen en stroboscooplichten maakt de muziek veel los.

OOK OPMERKELIJK: 
De gezichten van gitarist Neraath en bassist Phorgath zijn gedurende de hele set nauwelijks te zien, verscholen achter een grote hoodie en heel veel haar. De donkere klanken van de band worden versterkt door de duistere zang van Phorgath.

HET PUBLIEK: 
Nu er al drie bands gespeeld hebben, worden de verwachtingen steeds hoger. Het publiek heeft staan wachten op de black metal van Enthroned, de mensen komen wat meer naar voren en gaan tegen de avond ook steeds meer los. Hier wordt goed op ingespeeld door frontman Nornagest. Na iets meer van de helft van de set houdt een deel van het publiek het voor gezien, maar de echte fans blijven tot het eind.

HET OORDEEL: 
Een goede show van de Belgische heren, die hun optredens zelf overigens 'ceremonies' noemen. Hoewel de vocalen niet altijd even goed te horen zijn, voornamelijk in het begin, weet Enthroned wel hoe ze het publiek moeten imponeren en meekrijgen.