#DOA14: Slechte dag voor Circus Maximus

Noorse progmetal valt niet in de smaak op Dokk’em

Tekst: Marije Heida | Foto's: Minze Dijkstra ,

Het is een nachtmerrie voor elke muzikant: gescheiden worden van instrumenten op weg naar een gig. De Noorse progmetal band Circus Maximus stapte in het vliegtuig, maar door omstandigheden bleven de instrumenten op het vliegveld achter. Gevolg was vertraging richting Friesland en een wisseling in het tijdschema van Dokk'em Open Air. Gelukkig verschijnt er halverwege de dag een foto op Facebook met de broodnodige onderdelen.

HET CONCERT:

Circus Maximus, Dokk'em Open Air, Large Rockhand Stage, 21 juni 2014

DE ACT:

Het meest succesvolle muzikale exportproduct van Noorwegen dezer dagen is het geluid van Circus Maximus. Deze progressieve metalband bracht in de loop der jaren drie albums uit, waarvan Nine (2012) als jongste product het levenslicht zag. De band spendeerde veel energie aan het verfijnen en uitdiepen van hun geluid. De weg naar het uitbrengen van Nine was volgens eigen zeggen geen doorlopend feestje. Het was lastig om band en familie (lees: gezin met kleine kinderen) te combineren en ook het productieproces was vaak niet zonder problemen. Uiteindelijk verschijnt er een eindproduct waar iedereen dik tevreden mee is en zijn ze na twee jaar weer toe aan het opnemen van nieuw materiaal.

HET NUMMER:

Na een wat zwakke aftrap volgt als tweede nummer van de set Namaste, afkomstig van het album Nine. Bij deze bombastische intro is bij een klein clubje liefhebbers vooraan waardering te bemerken. Een zwaar gitaargeluid, melodische lijnen en een lekkere schreeuwsolo van de drummer - gehuld in oranje legioen T-shirt - maken dit nummer zeker de moeite van het luisteren waard.

HET MOMENT:

Opgelucht vertelt de zanger dat de trip toch nog eindigt op het podium van Dokk'em Open Air. Eerder die dag leek het er op dat de hele reis gestaakt zou worden vanwege de instrumenten die achterbleven op het vliegveld.

OOK OPMERKELIJK:

Circus Maximus laat waarschijnlijk van alle spelende bands op Dokk’em Open Air het meest commerciële geluid horen. De stem van zanger Michael Eriksen is zeer toegankelijk en de teksten zijn goed te volgen. In menig vorm van metal is dat vaak niet het geval, of zelfs niet eens van toepassing.

HET PUBLIEK:

Deze vorm van metal spreekt waarschijnlijk niet veel hardcore-, trash- en deathmetal minnend publiek aan. Op een kleine schare geïnteresseerden na, grijpen velen het moment van optreden - dat rond etenstijd is -  aan tot praten, drinken en eten met hun maten aan de zijlijn. Ongelukkig voor Circus Maximus is ook dat halverwege hun set de schaars geklede Dragon Girls op de Party Stage hun act opvoeren.

HET OORDEEL:

De band heeft grote moeite ondergaan om uiteindelijk deze dag met instrumenten om de nek te spelen op Dokk'em Open Air. Misschien een voorteken voor een wat minder geslaagd optreden, want het is geen spetterende show die de hele tent omver blaast. Wat de opgenomen versies van hun muziek doet verwachten komt bij het optreden van Dokk’em Open Air niet uit de verf en laten deze sympathieke (voetbal minnende) Noren geen diepe indruk achter.