#DOA14: Welkom in de folkloristische wereld van Arkona

Saamhorigheidsgevoel in de festivaltent

Tekst: Elsalie Dekker | Foto's: Femme von Steel ,

Een kleine energieke vrouw omringd door langharige stoere mannen uit Rusland. Arkona is in twaalf jaar uitgegroeid tot één van de beste paganmetalbands in de scene. Het zware geluid dat de band maakt, wordt opgevrolijkt door een folkloristische fluit en een doedelzak. Met diepe grunts en growls die afgewisseld worden met een mooie, soms ook kwetsbare zangstem weet de band menig fan te raken.

HET CONCERT: 
Arkona, Dokk’em Open Air, zaterdag 21 juni


DE ACT: 

Opgericht in 2002 door frontvrouw Masha “scream” Arichipova, heeft Arkona een hele klim doorgemaakt. Dit is vooral te danken aan Masha's doorzettingsvermogen. Na een begin te hebben gemaakt met lokale optredens, verliest de rest van haar band zijn interesse en blijft de zangeres alleen over. Ze schrijft een album, vindt een stel nieuwe muzikanten en sindsdien loopt het allemaal een stuk beter. Vele albums en een tour door Europa en Amerika later, ligt sinds dit jaar Arkona's zevende studioalbum Yav voor je klaar. Op dit album verwelkomt de band drummer Andrey Ischenko. Hij wordt kort daarna toegevoegd als permanent lid van de band.


HET NUMMER: 

Serbia is een heel beladen nummer; dit komt niet alleen terug in de muziek maar ook op het podium. De twee laatste nummers - Stenka Na Stenku (Wall On Wall) en Yarilo - zijn zeer dansbaar en laat het publiek daar nu net zin in hebben. De nummers doen het goed bij de bezoekers, voornamelijk in de pit.

HET MOMENT: 
Wanneer Masha duister en fluisterend het nummer Zakliatie (Incantation) inzet en gitarist en fluitist het publiek aanmoedigen om mee te klappen, creëert de band een groot saamhorigheidsgevoel in de festivaltent.


OOK OPMERKELIJK: 

Het meest opvallend is zangeres Masha zelf. Ze loopt over het podium met een wolvenvel over haar schouder gedrapeerd en daardoor roept haar energie een soort oergevoel op. Ze heeft duidelijk de leiding en weet met de rest van de band een sterke performance neer te zetten. De geluiden tussen/voor de nummers doen denken aan een kille winternacht waarin je door velden en over bergen naar huis moet lopen.

HET PUBLIEK: 
De show is goed en dat is ook te merken aan de mensen die zijn komen kijken en genieten van Arkona. De energie van de band slaat over en er wordt veel gedanst, gesprongen, gepit en meegezongen.


HET OORDEEL: 

Op de weinige momenten waarop je haar gezicht kunt zien, zie je dat Masha met volle teugen geniet van het optreden. Dat straalt over op het publiek. Met wilde gebaren en een hoop energie vliegt ze over het podium en legt ze de nadruk op de muziek. Een sterke show en een hoop plezier met de set van Arkona.