#DOA14: Annihilator geeft masterclass in thrash metal

Hard, strak en meedogenloos is het motto van de avond

Tekst: Dirk van der Zee | Foto's: Coen Waltmans ,

Stel je een mislukt experiment in de nabije toekomst voor, waarin de wereld wordt overgenomen door moordzuchtige robots die zichzelf weten te reproduceren tot steeds intelligentere machines. De mensheid is niet meer in staat om zich te wapenen tegen het uit de hand gelopen experiment en heeft de strijd inmiddels opgegeven. Alle reserves raken op, de overlevingskansen worden alsmaar kleiner. Het einde van de beschaving is aanstaande. Maar dan dan gloort er een wit licht aan de horizon, het licht verandert in vuur, het vuur in gesmolten metaal. Het is Annihilator, die met harde en meedogenloze thrash metal putdeksels maakt van de robots. Het tij is gekeerd.

HET CONCERT:
Annihilator, Dokk'em Open Air 2014, Large Realm Stage, 20 juni 2014 

DE ACT:
De Canadese band Annihilator is het levenswerk van meestergitarist Jeff Waters en is sinds 1984 bezig in de thrash/heavy metal scene. Na verschillende bezettingswisselingen door de jaren heen, heeft Jeff voor een langere tijd vaste muzikanten in zijn band. Annihilator heeft inmiddels dertien studioalbums uitgebracht, met voor de gerespecteerde metalheads onder ons tot de verbeelding sprekende albumtitels als Alice in Hell, Never, Neverland en Set the world on Fire. Het laatste werk Feast dateert alweer van vorig jaar. Annihilator is de best verkopende heavy/thrash metal band in de Canadese geschiedenis.

HET NUMMER:
Alice in Hell, daar zitten alle elementen van Annihilator in verwerkt. Van rustige ballades naar heavy passages en weer terug. Het nummer kenmerkt zich door zeer ingenieuze akkoordenprogressies, met dito gitaarsolo's. Dit is Annihilator in een notendop. De band heeft echter véél meer in zijn mars, zoals ze dat verder in de set laten horen met o.a. nummers als Ultraparanoia en Braindance.

HET MOMENT:
Waters is zichtbaar geroerd door het enthousiaste publiek, die complete nummers weet mee te zingen. Vooral bij Alice in Hell, worden de sentimenten door de gitarist gedeeld met het publiek.

OOK OPMERKELIJK:
Het gitaargeluid van Annihilator klinkt lekker vol en open. In het begin van de set worden de gitaren nog nadrukkelijk overstemd door het zware dubbele bassdrumgeluid. Het is de enige band van de dag met dubbele bassdrum configuratie, die niet gebruik maakt van het triggersysteem. Een triggersysteem is een sensor die de aanslag gevoeligheid regelt, zodat het geluidsniveau ongeacht de hardheid van de aanslag van toms, bassdrum en snaredrum, te allen tijde gelijk blijft. De twin solopartijen van Waters en zanger/gitarist Dave Padden zijn om van te smullen. 

HET PUBLIEK:
Het publiek komt lekker los op de tonen van Annihilator: crowdsurfen, crowddiving, headbangen en een mosh-pit. Als iemand valt wordt deze weer overeind getrokken, om vervolgens weer mee te doen met de ruige danspartij.

HET OORDEEL:

Annihilator is een strak spelende band die van het begin tot het einde van de set het publiek in vervoering weet te brengen. Annihilator is een waardige afsluiter voor deze eerste dag van Dokk'em Open Air 2014.