3VOOR12/Friesland Tipt...

Prijzen uitdelen, afscheid nemen en Strawelte

Tekst: Niels Lahuis ,

Er is veel te doen in Friesland op muzikaal gebied. Waar moet je heen, wat wil je zien? Vind jij het moeilijk om een keuze te maken? Zie jij door de bomen het bos niet meer? 3VOOR12/Friesland biedt uitkomst. Wekelijks zetten onze medewerkers hun concerttips op een rijtje. Wat is interessant en wat moet je deze week eigenlijk écht gaan zien? Deze week de tips van hoofdredacteur Niels Lahuis.

Friese Popawards 2014
Vrijdag 19 december 2014, Poppodium Romein, Leeuwarden

De afgelopen twee jaar waren de Friese Popawards onderdeel van iets anders. Of het nou een jubileum van Friesland Pop was of een serieuze recordpoging, de FPA’s verdienen wel een losstaand evenement. Dit jaar is dat eindelijk weer eens het geval. In Poppodium Romein welteverstaan. De grote vraag is natuurlijk: wie volgt Willem de Vries op als winnaar van de Friese Popprijs? De Omrop Fryslân diskjockey kreeg vorig jaar dik verdiend en ook niet geheel onverwacht de prijs. In 2014 zit de concurrentie iets dichter bij elkaar. Frieslands – moeten we hem nu eigenlijk nou wel of niet Fries noemen? – belangrijkste exportproduct Thomas Azier maakt een aardige kans maar het lijkt vooral tussen Serious Record en Welcome to The Village te gaan. En dan zijn er nóg vier prijzen te verdelen. Check alle nominaties hiernaast nog maar even en stem vooral ook nog op de Publieksprijs.

Bij Friesland Pop weten ze de FPA’s altijd mooi te verpakken met een breed scala aan optredende artiesten. Zo staan in Romein Yuko Yuko, The Cool Quest en Yakumo op het podium, maar zijn de meeste ogen misschien wel gericht op de clash tussen BlackboxRed en Maask. Nog nooit stonden ze samen op het podium maar naar aanleiding van de kneiterharde cover van MIA’s Born Free gaan ze dat nu dus wel doen. Gaan dus. De toegang is slechts €5,00 dus om het geld hoef je het niet te laten.

Afscheidsshow + EP-presentatie Flying Trashcans + The Exitlight Empire
(Zaterdag 20 december 2014, Podium Asteriks, Leeuwarden )

Maar knal niet je complete weekendbudget er doorheen want een dag later moet je naar Podium Asteriks. De heren van Flying Trashcans hebben ons namelijk een tijdje geleden behoorlijk verrast met de aankondiging dat ze gaan stoppen. En dat is toch verdomde jammer. Eén van Frieslands beste bands haakt dus af maar doet dat wel in stijl. Met een dikke afscheidsshow in Asteriks waar ze meteen ook hun EP Escalation gaan presenteren. Deze EP moet overigens nog geperst worden, maar binnenkort is hij te koop op 10 inch gekleurd vinyl (!). Dus: heb je deze band nog nooit gezien en wil je over een paar jaar meepraten over die goeie ouwe Flying Trashcans en vooral zeggen dat er een reünie moet komen? Grijp je kans.

Diafestival Leeuwarden
Zondag 21 december 2014, Diverse locaties, Leeuwarden

Ja, alweer in festival in Leeuwarden. Maar deze is toch iets anders dan de rest. Stadsproducers Daan Levy en Jacco de Boer hebben de inwoners van Leeuwarden opgeroepen om hun dia’s van zolder te halen, het stof eraf te kloppen en de achterliggende verhalen te vertellen. Verspreid over de stad zetten negen huishoudens en twee instellingen hun voordeur open voor publiek om die verhalen te vertellen. Eén van die voordeuren is die van Tamme Oosterhof’s Big Bad Wolf Records op het Noordvliet. Samen met popjournalist Jacob Haagsma vertelt Strawelte zanger Foppe Land over de tour van de legendarische Friese punkband door Litouwen. Als we het festival zelf mogen geloven: ‘Verwacht veel stoere verhalen over lange ritten, bier, communistische grenswachten, bier, Oost-Europese gastvrijheid, bier en ook nog over bier.’ Een must voor de ware Strawelte fan dus.