Town of Saints heeft succesformule te pakken in Podium Asteriks

Viertal krijgt warm onthaal in uitverkocht Leeuwarder poppodium

Tekst: Bente Hout | Foto's: Xanne Wijkamp ,

Voor ze in mei beginnen aan hun tour door Duitsland, sluit Town of Saints haar Nederlandse clubtour af in een royaal gevuld Podium Asteriks. Onbekend in Leeuwarden zijn ze zeker niet. Eerder werd onder andere al Welcome to The Village, Mijn Ouders en Poppodium Romein door de band aangedaan. Bezoekers worden opgewarmd door twee (nog) relatief onbekende maar kwalitatief hoge bands: het Friese/Groningse Fenn en het Utrechtse La Corneille.

Volgende week presenteren ze hun nieuwe album Bring me Fire (dat deze week al te beluisteren was op de Luisterpaal) in Simplon in Groningen. Het publiek in Asteriks heeft de eer om het duo Fenn, Fenneke Schouten en Frank de Boer, al eerder te mogen bewonderen. De avond wordt geopend met het pompende Good Morning en die titel is in deze situatie erg van toepassing aangezien Fenn haar bezoekers er flink mee wakker schudt. Niet op de liefkozende manier waarbij een kopje thee met een beschuitje geserveerd wordt, maar met een flink glas koud water pontificaal in het gezicht. Wie van de schrik wil bekomen wordt dat niet gegund, want het tweede nummer Monsters knalt met net zo’n kracht de zaal in.

Pas bij het gevoelige Don’t Ask, halverwege de set, dat enkel bestaat uit de warme, donkere stem van Schouten en een ingetogen riff op basgitaar door De Boer, kan iedereen even tot rust komen. Om vervolgens weer snoeihard uit dat moment van rust gebeukt te worden door titelsong Bring me Fire. Het duo heeft de energie van een vijftal en zet een intense set neer waar terecht enthousiast op wordt gereageerd.

Na een vrij lang durende soundcheck die gelukkig precies eindigt op het moment dat het publiek er zenuwtrekken van begint te vertonen, is het de beurt aan La Corneille. “Goedenavond”, klinkt het zachtjes door de zaal, en een zeer minimaal begeleid, driestemmig nummer wordt ingezet. Het publiek lalt en lacht door alsof ze er vanuit gaan dat het nummer onderdeel is van de soundcheck, waardoor het helaas niet goed uit de verf komt. Gelukkig worden de praters op ludieke wijze afgestraft met het tweede nummer, dat zodanig geluidsniveau heeft dat vrijwel niemand zijn schreeuwende buurman nog kan horen.

De set van het Utrechtse trio staat als een huis en is ontzettend dynamisch. Zo heeft de muziek het ene moment een bluesy tint en is het het volgende moment vuig en uptempo. De kracht van La Corneille zit hem grotendeels in de stemmen van de drie heren: de rauwe stem van de frontman en de gewaagde doch loepzuivere zanglijnen door toetsenist en drummer. Helaas krijgt de band vanavond niet de aandacht die hij verdient, maar dat ligt absoluut aan het rumoerige publiek en niet aan de band zelf.

Town of Saints is een naam die al een aantal maanden flink de ronde doet in Nederland. De band was Serious Talent bij 3FM en trekt vandaag de dag vrijwel overal een volle zaal. Zo ook vanavond in Podium Asteriks, waar het publiek de band warm onthaalt voor de laatste show van haar Nederlandse clubtour. Die warmte krijgen ze volledig terug van de band, die duidelijk zin heeft in haar optreden en zonder al te veel woorden vooraf aftrapt met Easier on Paper. Een nummer dat op een vrij laag pitje begint, om vervolgens uit te bouwen met een pittige outro. De energie van die outro wordt daarna nog even vastgehouden met een aantal uptempo nummers, tot zanger Harmen Ridderbos een kleiner nummer aankondigt. Dat blijkt toch iets te lastig voor het publiek in Asteriks. Gelukkig weet Ridderbos met veel geduld ieder geluid, tot de grootste schaterlach op de achtergrond te sussen, voor hij het nummer inzet. 

De kunst van het entertainen hebben de bandleden wel onder de knie. Een strakke set, geloofwaardige presentatie en vriendelijke praatjes tussendoor sieren het viertal ontzettend. Wie de band het geluid geeft dat haar zo uniek maakt is met name de Finse Heta Saklolahti, wiens viool een prominente rol speelt in de folky nummers van Town of Saints. Soms door middel van inventieve en opvallende melodielijnen, maar vaak ook door gewoon wat noten te spelen op de achtergrond. Dit, naast het grote stembereik van Ridderbos, maakt dat de band een verpletterende indruk achterlaat in Leeuwarden. Het viertal heeft hoor- en zichtbaar een succesformule te pakken waarmee het hoogstwaarschijnlijk ver gaat komen.

---
Gezien: Town of Saints + La Corneille + Fenn
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: Vrijdag 18 april 2014
Opkomst: Uitverkocht