Enslaved terechte headliner op eerste editie Eggbangers Ball Enslaved terechte headliner op eerste editie Eggbangers Ball

Teethgrinder wint bandwedstrijd Highway To Hell

, Tekst: Elsalie Dekker | Foto's: Femme von Steel - Tiffany Peters

Enslaved terechte headliner op eerste editie Eggbangers Ball

Teethgrinder wint bandwedstrijd Highway To Hell

Tekst: Elsalie Dekker | Foto's: Femme von Steel - Tiffany Peters ,

Blastbeats vliegen je om de oren op eerste paasdag, tijdens een mooie dag vol metal: in de Harmonie vindt de eerste editie van het metalfestival Eggbangers Ball plaats. Presentator Wietze merkt meteen op dat het bij dit binnenfestival zulk mooi weer is, terwijl het tijdens bijvoorbeeld Dokk'em Open Air afgelopen jaar een modderfestijn was. Deze middag en avond staan er in ieder geval veel nationale, maar ook internationale bands klaar om te spelen, met als headliner het Noorse Enslaved.

Highway To Hell
Tijdens Eggbangers Ball vindt naast het hoofdprogramma ook de lokale bandwedstrijd Highway To Hell plaats. De Friese band die deze wedstrijd wint, mag openen op metalfestivals Dokk'em Open Air en Into The Grave. Vanavond beginnen we met The Horrible Twunts, die toch wel even op moeten warmen. Wanneer ze eenmaal warm zijn weten ze met hun mix tussen hardcore en death metal toch behoorlijk wat energie te laten zien. Jammer dat het publiek zelf ook nog warm moet worden.

Daarna laat Polter iets compleet anders zien met hun industrial rock. De muziek zit spannend in elkaar, maar is wellicht toch iets te lastig voor de zangeres. Vervolgens laat Edge Of Serenity de zaal met hun melodische metal schudden. In het begin blijft het publiek een beetje op afstand, maar de vocaliste – met een strot waar je u tegen zegt – weet iedereen toch wat verder naar voren te krijgen. De band kan op technisch gebied nog wat terrein winnen, maar ze zijn goed op elkaar ingespeeld.


Als laatste mag Teethgrinder een duit in het zakje doen. De grindcore doet het goed bij het festivalpubliek, want de eerste moshpit wordt toch echt door deze band in gang gezet. De frontman is slecht te verstaan door zijn microfoongebruik, maar dat hindert het publiek niet om te blijven staan. De energie van het podium steekt het publiek behoorlijk aan. Teethgrinder is dan ook de terechte winnaar van de wedstrijd.


Genoeg grindcore en hardcore

Op het hoofdpodium opent het Duitse Krater. Het geluid is niet optimaal, waardoor je de vocals en de melodische gitaar niet hoort. Dat is jammer, want de solo's worden heel goed gespeeld. Ze spelen nummers van verschillende albums en eindigen met Geist Ist Fluch.


Daarna staan de Frisian Metal Warriors van Methusalem klaar met goeie heavy metal. De zanger loopt schreeuwend het podium op en verbazingwekkend genoeg komt die stem uit de 22-jarige Nick Holleman. Zoals presentator Wietze al noemt, lopen er steeds meer mensen binnen op het festival en dat moedigt de band aan om nog een tandje bij te zetten. Na drie nummers ken je het trucje helaas wel en hoewel er goed gespeeld wordt, is de muziek weinig gevarieerd.

Helaas kon black metalband Merrimack niet meer komen en daarom hebben de organisatoren het Friese KJELD geregeld. Bij de aankondiging werd al goed gereageerd door het festivalpubliek en in de zaal is dit ook te merken: iedereen wil graag wat meer vooraan staan. De drums klinken goed en als je je omdraait kun je door middel van een projectie meekijken hoe het er van bovenaf uitziet.

Inmiddels is het geluid beter afgesteld, want bij volgende act Prostitute Disfigurement zijn de vocals prima te horen. De death metal dendert de zaal door. Opvallend zijn lugubere songtitels als Cadaver Blowjob.


Wanneer Wasted Bullet speelt, lijkt het publiek genoeg hardcore en grindcore gehoord te hebben voor deze dag. Doordat Joe Buck Yourself tegelijkertijd optreedt en omdat het in het begin van de set op het podium ietwat chaotisch is, staat er maar een magertjes publiek te kijken bij deze band. De heren weten hun chaotische energie niet over te brengen.


Moshpits, walls of death & circel pits

Met het Griekse Suicidal Angels begint het festival pas echt. Het publiek juicht enthousiast mee met de thrash metal van de heren. En terecht. Ze spelen superstrak en weten te boeien van begin tot eind. Gedurende de hele set is er een moshpit gaande en tegen het einde van de set wil frontman Nick Melissourgos een wall of death zien. Met het laatste nummer ontstaat de grootste en gewelddadigste circle pit van de avond.

Inhume laat vervolgens met hun brutal death/grind zien hoeveel nummers er eigenlijk in een set passen. De mannen stuiteren over het podium, maar weten ondanks hun enthousiasme niet de hoeveelheid publiek te trekken die er daarvoor stond.

Terechte headliner Enslaved
Headliner Enslaved is alles wat het belooft. De band knalt erin met Death In The Eyes Of Dawn van het album RIITIIR uit 2012. De opbouw van de muziek is spannend, de zang klinkt heel goed en de meerstemmigheid maakt het plaatje compleet. De solo’s/riffs tussendoor zijn erg kort, maar dat past er juist zo goed bij. Net als de paar seconden rust: dat is wat de muziek zijn kracht geeft. De muziek heeft veel tempowisselingen en over elk minuscuul deel van de nummers lijkt lang en goed te zijn nagedacht. Van RIITIIR worden ook Roots Of The Mountain en RIITIIR gespeeld. Van andere albums worden RUUN, The Watcher en ISA gespeeld. Tijdens de toegift weet zanger Grutle Kjellson ook nog even een mankement met de monitor op te lossen.


In de foyer – die omgedoopt is tot Cliff Burton Foyer – worden plaatjes gedraaid door verschillende DJ’s en speelt ook Joe Buck Yourself twee keer. Later op de avond krijgen De Boodschappers Van Het Algemene Nut iedereen aan het dansen en wordt er afgesloten met Telefoon DJ Merlijn. Zo worden vanavond ook andere spieren dan de nekspieren nog even gebruikt.

---

Wie: Enslaved, Inhume, Suicidal Angels, Wasted Bullet, Prostitute Disfigurement, KJELD, Methusalem, Krater, Joe Buck Yourself, De Boodschappers Van Het Algemene Nut, Teethgrinder, Edge Of Serenity, Polter en The Horrible Twunts.
Wanneer: zondag 20 april 2014
Waar: Stadsschouwburg De Harmonie
Opkomst: 500

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland