Menhir, loodzwaar en overtuigend in Mukkes Menhir, loodzwaar en overtuigend in Mukkes

Vermoeid Damned Pilots stelt teleur

, Tekst: Theo van der Veer

Menhir, loodzwaar en overtuigend in Mukkes

Vermoeid Damned Pilots stelt teleur

Tekst: Theo van der Veer ,

Wie na de concerten op de reguliere poppodia in Leeuwarden nog niet verzadigd is, kan voor meer livemuziek zijn hart ophalen bij de diverse cafés in de stad. Zo programmeert Alternatief Rockcafé Mukkes geregeld bands uit het hardere segment, zoals rock en punk. Vrijdag stonden Damned Pilots uit Italië en het Groningse Menhir op het programma. Voor de Groningers het tweede optreden van de avond; even daarvoor stonden ze nog in Podium Asteriks tijdens de Kurt Cobain Tribute. Enkele uren en honderden meters verder slaat de band opnieuw zijn eerste akkoorden aan op het kleine, maar intieme podium van Mukkes.

Menhir is van oorsprong een stonerrock band in een traditionele bezetting: gitaar, bas, drums. De gitarist is inmiddels vervangen door een tweede bassist (Arjan van Dalen, ex-Nom De Plume). Hierdoor produceert de band een loodzwaar geluid. Van enig experiment zijn de heren niet vies: er wordt gebruikgemaakt van geluidsfragmenten (afkomstig uit filmmonologen en historische toespraken), naar mijn weten niet veel vaker vertoond in dit genre. De samples zijn een vindingrijk alternatief om de non-vocale liedjes meer kleur te geven. De nummers blijven keurig binnen de drie tot vier minuten en worden niet uitgesponnen over tien minuten, zoals bij stonerrock gemeengoed is.

Het optreden bestaat grotendeels uit instrumentale songs, afkomstig van de EP’s Uberlith I & II. Slechts enkele keren wordt er ook daadwerkelijk gezongen, of liever gezegd: gegrunt. Een van de muzikale hoogtepunten van het trio is de recente single Mt. Aloha. Pakkend, en door de repeterende baspartijen heeft het (bijna) een hypnotiserende uitwerking. Menhir speelt een harde, energieke en vooral erg boeiende set.

De heren van Damned Pilots omschrijven hun muzikale stijl als Post Nuclear Glamour Stoner – dat maakt nieuwsgierig. De band heeft tot nu toe één fysiek wapenfeit op zijn naam staan: de prima EP Spaced Out. Deze stemt verwachtingsvol. Al gauw wordt duidelijk dat de Italianen deze verwachtingen vanavond niet waar gaan maken. De heren ogen vermoeid, waarschijnlijk uitgeput door de lange tournee. De zanger weet nauwelijks toonvast te blijven. Hierdoor verzanden de zangpartijen in geschreeuw dat met grunten weinig te maken heeft.

Bij het nummer Desert Europa gaat het helemaal mis; de zanger verliest zijn stem en dat klinkt niet prettig. Muzikaal is het allemaal wel prima, de psychedelische nummers van de band klinken aardig. Hierbij wordt zelfs gebruikgemaakt van een orgel, maar deze wordt helaas te weinig ingezet. Met name het hardere materiaal van de band mag wel gevarieerder. Het lukt Damned Pilots deze avond niet de verwachtingen in te lossen.

---
Wie: Menhir, Damned Pilots
Wanneer: vrijdag 4 april 2014
Waar: Alternatief Rockcafé Mukkes
Opkomst: Redelijk

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland