Waardig eerbetoon aan Kurt Cobain Waardig eerbetoon aan Kurt Cobain

Podium Asteriks staat stil bij 20e sterfdag

, Tekst: Sjoukje Werkman | Foto's: Oscar Anjewierden

Waardig eerbetoon aan Kurt Cobain

Podium Asteriks staat stil bij 20e sterfdag

Tekst: Sjoukje Werkman | Foto's: Oscar Anjewierden ,

5 april 1994. Het is een zwarte dag in de geschiedenis van de muziekwereld. Kurt Cobain, zanger van de spraakmakende band Nirvana, schiet een kogel door zijn hoofd. Podium Asteriks staat, twintig jaar later, stil bij het wegvallen van één van de bekendste 27-jarigen, met een tribute-avond en de bijzondere live-opnames tijdens de Kurt Sessions.

Menhir trapt af. Een opvallende verschijning, de band bestaat uit twee bassisten en een drummer. Toch heb je niet het idee dat er iets ontbreekt. De bas staat zo afgesteld dat hij bijna klinkt als een elektrische gitaar. Weinig zang, maar snoeiharde stonerrock. Met behulp van samples uit oude films en toespraken, krijgt het optreden een mysterieus tintje. 

Dan is het de beurt aan Buffalo Roam. Geen onbekenden in Podium Asteriks, deze band uit Leeuwarden. Het enthousiasme van deze band is aanstekelijk. Na een aantal eigen nummers volgen al snel de Nirvana-covers. De uitverkochte zaal gaat los, stiekem heeft iedereen hier op gewacht. Natuurlijk is het eigen werk de moeite waard, maar op een avond als deze mogen nummers als Lithium, In Bloom en natuurlijk Smells Like Teen Spirit niet ontbreken. Buffalo Roam sluit af als een ware rockband door een gitaar op de grond te smijten.

Drive by Wire is de headliner van de avond. Met jarenlange ervaring en een flinke dosis energie boeit het optreden vanaf de eerste minuut. De link met Nirvana is snel gelegd. Een aantal leden van de band speelde eerder in de Nederlandse grungeband Cords. In de jaren ’90 nam die band werk op met producer Steve Albini, die ook albums opnam met Nirvana. De grunge-invloeden zijn nog duidelijk te horen en zitten de band als gegoten. De stem van zangeres Simone Halsbeek maakt het plaatje compleet: wat een strot. Ook nu zijn het voornamelijk Nirvana-covers die je hoort. Het publiek is razend enthousiast. De dansende menigte vooraan varieert van een pit (Smells Like Teen Spirit) tot een kunstig dansend stel tijdens Penny Royal Tea. De liefhebbers van de MTV Unplugged plaat komen ook aan hun trekken, Polly wordt akoestisch gespeeld. 

Naast deze tribute-avond besteedt Podium Asteriks ook op een andere manier aandacht aan de twintigste sterfdag van Kurt Cobain. In Café de Bak (Blokhuispoort) zijn de video's van de Kurt Sessions gelanceerd. Twintig bands, twintig covers: één sessie voor elk jaar dat de muziek van Nirvana verder leeft. Tussen de video’s door is er ruimte voor verhalen en anekdotes. Op www.kurtsessions.nl zijn alle opnames verzameld.

---
Wat: Drive By Wire, Buffalo Roam, Menhir
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: Vrijdag 4 april 2014
Opkomst: Uitverkocht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland