Katie Melua, simpelweg mooi Katie Melua, simpelweg mooi

Uitverkochte editie van Romein XL in de Harmonie

, Tekst: Sjoukje Werkman | Foto's: Jan-Sjoerd Geertsma

Katie Melua, simpelweg mooi

Uitverkochte editie van Romein XL in de Harmonie

Tekst: Sjoukje Werkman | Foto's: Jan-Sjoerd Geertsma ,

Na het ongekende succes van hits als Nine Million Bicyles, Piece by Piece en If You Were A Sailboat is Katie Melua een artiest van formaat. Tijdens de Simplified Tour staat haar stem centraal. Helemaal akoestisch is het optreden niet, maar met begeleiding van een bas en toetsen houdt de band het klein. Simpel, maar indrukwekkend. In de uitverkochte Harmonie is het muisstil.

Joel Harries, een singer-songwriter uit Engeland, verzorgt het voorprogramma. Hij reist mee met de Simplified Tour, het optreden in Leeuwarden is voor hem de afsluiter. Een klein verlegen ventje, overdonderd door het grote aantal mensen in de zaal. Met zijn zachte liedjes, enkel begeleid door zijn gitaar, kijkt hij wat onwennig rond. Interactie met het publiek is er niet, maar wanneer hij zingt lijken alle zenuwen van hem af te glijden. Zijn stem is hoog en zuiver, de liedjes zijn klein. Een goede opmars naar de hoofdact.


Katie betreedt het podium, geflankeerd door toetsenist Mark Edwards en Tim Harries op de bas. Bij een minimale bezetting hoort een minimaal decor. Het grote podium is slim verkleind, door room dividers neer te zetten met daarachter gekleurde lampen. Om het geluid nog beter te maken ligt er een groot wit kleed op de vloer, waardoor het geheel huiselijk aandoet.

Vanaf de eerste noot is de stem van Katie Melua kraakhelder. Ze trapt af met Chase Me, waarbij ze zelf plaatsneemt achter de vleugel. Jammer dat deze niet goed gestemd is, al trekt de aandacht toch al snel weer naar haar stem. Lachend vertelt ze hoe vereerd ze is om in Nederland te mogen zijn, vooral nu er een tulp naar haar vernoemd is. Het is een vrolijke verschijning, die Katie. Gekleed in een zwierige jurk ziet ze er stralend uit en kun je zien dat ze het naar haar zin heeft.

Al gauw klinken de eerste tonen van Bridge Over Troubled Water en volgt een loepzuivere uitvoering van dit wereldberoemde nummer van Simon & Garfunkel. Covers zijn Katie Melua niet vreemd. Zo speelt ze What A Wonderful World van Louis Armstrong en In My Secret Life van Leonard Cohen. Katie schrijft sommige nummers zelf en wordt daarnaast geholpen door Mike Batt. Het nieuwste album Keteva bevat zes nummers van eigen hand. Het album verscheen in september 2013 en verwijst naar haar echte Georgische naam.

Het nummer Red Balloons is in eerste instantie geschreven door een vriendin, die het op de plank liet liggen. Katie was onder de indruk en vroeg haar of ze het af mocht maken. Het resultaat is een gevoelig nummer over een gebroken hart. Mooi uitgelicht met ronde, rode lampen. Maar, zo vertelt Katie na afloop, beide dames zijn onlangs gelukkig getrouwd en hebben het hartstikke naar hun zin, dus er is ook ruimte voor vrolijke liefdesliedjes. Bij God On The Drums versnelt het tempo. De heupen gaan los en de sombere toon van eerder is volledig verdwenen. Met Shiver And Shake laat Katie zien dat ze echt niet alleen dat schattige meisje met de mooie stem is, maar dat er ook in haar een femme fatale schuilgaat. Om vervolgens weer helemaal om te slaan bij de eerste tonen van Closest Thing to Crazy.


Enkel het extra applaus van het publiek bij de inzet van een bekend nummer, doet je beseffen dat je dus toch geen cd zit te luisteren. De stilte in de zaal, het perfecte geluid en het foutloze optreden van Katie Melua: het zijn de ingrediënten voor een prima luisterconcert. Een uitzinnig en meezingend publiek zou toch net dat beetje extra geven; het idee dat je live getuige bent van iets bijzonders. Maar dat zal een kwestie van smaak zijn en neemt niet weg dat het optreden van vanavond - in al zijn eenvoud - simpelweg heel mooi was.

---

Gezien: Katie Melua, Joel Harries
Wanneer: donderdag 24 april 2014
Waar: Stadsschouwburg de Harmonie, Leeuwarden
Opkomst: Uitverkocht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland