Interview: Harmen Ridderbos wil leven lang muziek maken

Zanger Town of Saints over toekomstplannen

Dolf de Vlugt ,

Afgelopen jaar reisden ze nog het halve continent af. Dit jaar staat het schema van Town Of Saints vooralsnog in het teken van een heuse Nederlandse clubtour. Aanstaande vrijdag bezoekt deze dynamische indiefolkband onze Friese hoofdstad voor een optreden in Podium Asteriks. Na optredens in Romein, wederom Asteriks en Welcome To The Village behoeft dit drietal eigenlijk geen introductie meer. Sterker nog, die slaan we over. Toch praat zanger/frontman Harmen Ridderbos tijdens een kort interview even over hun debuutalbum, de clubtour en hun toekomstplannen.

Momenteel is Town Of Saints in de ban van een Nederlandse clubtour. Met het festivalseizoen voor de deur zou je verwachten dat deze globetrotters juist de podia verder van huis zouden bezoeken. “Dankzij de aandacht van de landelijke media hebben we ineens een enorm vol festivalseizoen in Nederland” vertelt Harmen. “Toch zijn we dit jaar ook te zien in Duitsland (o.a Husum Harbour Festival), België en zelfs Hongarije. In het najaar staat zelfs nog een tourtje door Canada gepland. Kortom, dat internationale blijft er wel in!”

Diezelfde clubtour verloopt volgens Ridderbos boven verwachting. In de afgelopen maanden heeft Town Of Saints onder andere in poptempels als 013 en Paradiso mogen optreden. “Tot nu toe is de tour alleen maar fantastisch geweest. Dat is verrassend omdat er normaliter altijd wel een showtje bij zit die enorm tegenvalt. Een van de hoogtepunten was voor ons het optreden in Paradiso. Deze show hebben we gedeeltelijk laten filmen door een bevriende filmcrew. Dus we zijn heel benieuwd wat daaruit gaat komen.”

Tijdens de tour langs de grote poppodia speelt Town Of Saints veel materiaal van hun debuutalbum Something To Fight With. Het tot stand komen van zo’n eerste album is voor het folktrio een flinke uitdaging gebleken. Harmen: “In de looptijd van een jaar heb ik alle elf nummers geschreven. Afgelopen jaar zijn we twee weken wezen opnemen in de No Pussy Blues Studio in Groningen. Mede dankzij producenten Klaas Pot en Erik Hulshof hebben we alles in die twee weken opgenomen, exact zoals we wilden. Het uitbrengen van STFW heeft daarna nog maanden geduurd. Daar komt nog een hoop bij kijken…”
 

Tijdens het schrijven van de muziek laat de frontman zich het meeste beïnvloeden door Arcade Fire. “Bands als Arcade Fire weten altijd weer een nieuwe richting te vinden om hun muziek fris en nieuw te houden. Ze zijn een groot voorbeeld voor ons. Ook muzikale duizendpoten als Maps & Atlases en de folky pop van Local Natives vormen belangrijke input voor onze tracks. Uiteindelijk zijn we blij met het uiteindelijke resultaat van ons album. We hebben een veelzijdig album gemaakt die tevens goed samenhangt.”

Hoewel een echte Groninger het eigenlijk geen thuiskomen mag noemen voelt terugkeren naar Leeuwarden dat toch een beetje. “Onze eerste keer in Asteriks speelden we tijdens het voorprogramma van Ewert & The Two Dragons. Voor ons was dat één van onze eerste echte clubshows in Nederland. Goede herinneringen dus. We zullen er een bijzondere avond van maken. Eentje waar zeker ook een rol voor het publiek is weggelegd.” 

Hoewel een echte Groninger het eigenlijk geen thuiskomen mag noemen voelt terugkeren naar Leeuwarden dat toch een beetje. “Onze eerste keer in Asteriks speelden we tijdens het voorprogramma van Ewert & The Two Dragons. Voor ons was dat één van onze eerste echte clubshows in Nederland. Goede herinneringen dus. We zullen er een bijzondere avond van maken. Eentje waar zeker ook een rol voor het publiek is weggelegd.”

Wat de verre toekomst in petto heeft is voor Ridderbos duidelijk: “Onze droom is dat we ons leven lang muziek blijven maken. Muziek maken is voor mij persoonlijk het enige ‘werk’ dat echt bij me past, naast misschien blindegeleidepuppytrainer… Een beetje roem is natuurlijk nooit verkeerd. Voornamelijk om iedere maand weer de huur te kunnen betalen lijkt me dat handig. Buiten alles om is de grootste droom om nóg eens op Welcome To The Village te spelen”, besluit Ridderbos met een knipoog.

---
Town of Saints speelt aankomende vrijdag in Podium Asteriks in Leeuwarden.