De zomer begint vroeg, Sinas swingt weer! De zomer begint vroeg, Sinas swingt weer!

Doorspelen in afgeslankte versie, met dubbel zoveel energie

, Sjoukje Werkman

De zomer begint vroeg, Sinas swingt weer!

Doorspelen in afgeslankte versie, met dubbel zoveel energie

Sjoukje Werkman ,

Een eerbetoon aan alles wat culturen, mensen en muziek verschillend maakt. Zo omschrijft de band Sinas haar eigen stijl. Met onweerstaanbare grooves en pakkende melodieën uit alle windstreken, weet het gezelschap een groot publiek te boeien. Waar de band eerst met acht muzikanten het podium vulde, staan er nu drie man. Met een nieuw album op komst en een clubtour door heel Nederland, gaan de zaken voorspoedig. 3VOOR12/Friesland in gesprek met Wouter Schueler, bandleider, componist en saxofonist bij Sinas.

De band Sinas bestond destijds uit acht energieke muzikanten en maakten instrumentale wereldmuziek. Een mix van stijlen, waaronder afrobeat, balkan, reggaeton, maar ook funk en dance. Sinas bracht twee albums uit: Global Explorations (2008) en Intergalactic Freedom (2011). In 2013 verschijnt de single Free Energy, met daarop een gastbijdrage van Zanillya, de dochter van Bobby Farrell (Boney M.) De band is geliefd op festivals, zo speelden ze op Noorderslag in Groningen, Amsterdamse Uitmarkt en diverse jazz festivals. Maar dan, na zes jaar, is het tijd voor iets nieuws. Wouter vertelt: “Het ging steeds moeizamer met z’n achten. We hadden te weinig bekendheid om met zo’n grote band regelmatig te kunnen optreden. Het koste mij veel energie en het leverde steeds minder op.”
 
En zomaar ineens, was daar de uitkomst: “Bas, Maarten en ik zijn met z’n drieën ook de begeleidingsband van Minyeshu. Tijdens een concert in Praag vroeg Minyeshu ons een paar instrumentaaltjes te spelen. We speelden een paar liedjes van Sinas, zonder te repeteren of wat dan ook, maar het was zo leuk!  Het voelde direct goed om zo met z’n drieën te spelen, dit was de juiste formatie waar we naar op zoek waren. We hebben nog geprobeerd om het als een zijproject naast de ‘grote band’ te doen, maar dat bleek onrealistisch. We hadden alle drie zin om in deze bezetting verder te gaan.” Het trio is geboren.

Om het ‘oude vertrouwde geluid’ niet verloren te laten gaan, maakt houdt het trio de naam Sinas. “Het is ook geen nieuwe stijl die we maken. Met de ‘grote band’ lag er al een half album op de plank,  daar spelen we nu een paar nummers van. Niet alle nummers waren geschikt om met z’n drieën te spelen. De passie voor het soort muziek dat we maken is niet veranderd, maar door een kleiner aantal muzikanten klinkt het gewoon iets anders.”Sinas bestaat nu uit Wouter Schueler (sax, klarinet), Maarten Helsloot (wurlitzer, minimoog) en Bas Bouma (drums).
 

Samen maakten ze het nieuwe album Petite, wat deze maand verschijnt. De uitgave bestaat uit een 12” vinyl en een digitaal album. Het is helemaal live ingespeeld. Uit eerdere albumrecensies blijkt dat dit een terugkerend fenomeen is, het live gevoel op het album terug laten komen. Een bewuste keuze? “Deels. Vooral bij ons nieuwste album willen we graag precies laten horen wie we zijn en wat we kunnen. Maar bij een volgende plaat hoeft dit helemaal niet opnieuw het geval te zijn.”

Een nieuwe start dus. “De verwachtingen liggen redelijk hoog”, vertelt Wouter. “We spelen, naast deze tour, ook ’s nachts in de underground scene, op feesten. We bereiken in deze nieuwe samenstelling gevarieerde liefhebbers. Met de combi van afro, latin beat, balkan op een danceachtige manier, hopen we op veel, maar ook een dansbaar publiek.”

Stilstaan is geen optie, zo blijkt. De clubtour trekt langs clubs in heel Nederland, op 11 april staat Sinas in Het Bolwerk in Sneek. Wat mogen de bezoekers verwachten? “De muziek van Sinas, maar dan in een psychedelische vorm. Meer openheid omdat we met minder zijn. Met z’n drieën ben je vrij, creatief en op elkaar in gespeeld. Het publiek mag trouwens ook meer dubstyle verwachten. Samen met VJ Piss&Laugh TV en Selektor Depender (onderdeel van Bassculture) zorgen we voor een aaneensluitend programma.” Deze samenwerking wordt op een aantal locaties tijdens de clubtour ten gehore gebracht (Het Paard, Paradiso en Het Bolwerk). De bedoeling is om dit in de toekomst vaker te doen, om een zo breed mogelijk publiek te bereiken. “We zetten met deze koers ook in op nachtclubs, we spelen heel graag voor een dansende menigte.” 

Kun je, na zoveel veranderingen in korte tijd, al praten over toekomstplannen? “Jazeker. We willen volgend jaar weer een nieuwe plaat uitbrengen en hopen daarmee ook het buitenland te bereiken. We gaan op zoek naar nieuwe partners en misschien een boekingsbureau. Een ander idee is om in te zetten op dancefestivals. Op plekken waar normaal gesproken geen bands staan maar alleen een dj. Met onze eigen mengtafel, microfoons en monitor kunnen we zo inprikken bij de DJ, ter wijl de mixer met zijn laptop door het publiek loopt.” Maar zover is het nog niet. “We richten ons nu eerst op de vinyl release tour van Petite, en zien jullie op 11 april in Sneek.”

---
SINAS speelt aankomende vrijdag in Het Bolwerk in Sneek. Toeganskaarten voor het concert kosten €5,- en zijn hier verkrijgbaar. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland