Coasts, gewoon een Engels bandje Coasts, gewoon een Engels bandje

Brits vijftal kan de verwachtingen niet waarmaken

, Tekst: Theo van der Veer | Foto's: Jelmer Hobma Fotografie

Coasts, gewoon een Engels bandje

Brits vijftal kan de verwachtingen niet waarmaken

Tekst: Theo van der Veer | Foto's: Jelmer Hobma Fotografie ,

Het optreden van de Britse band Coasts was volgens velen een van de hoogtepunten van Welcome to the Village in 2013. Reden genoeg voor Podium Asteriks om de heren nogmaals naar Leeuwarden te halen en dat blijft niet onopgemerkt: de zaal is uitverkocht. De band heeft naam gemaakt alhier. Het valt op dat een groot deel van het publiek beneden de twintig is en vrouwelijk. Die komen natuurlijk voor Coasts. Gaat elf april wederom de boeken in als een historische avond? De verwachtingen zijn hooggespannen.

In het voorprogramma staan twee Nederlandse bands. Cheaters bijt de spits af. Dit Amsterdamse kwartet bestaat onder andere uit (oud) leden van Bombay Showpig en Houses en maakt elektronische indiepop. De band heeft onlangs een zeer interessante EP, Neon Dreams uitgebracht. Er worden voornamelijk nummers van deze EP gespeeld, waaronder de huidige single, The Woods. Daarnaast staat er ook nog een cover van Chaka Khan (Ain’t Nobody) op het repertoire. Hoewel ze deze op geheel eigen wijze uitvoeren blijft dit toch een vreemde eend in de bijt.

De tweede band van het voorprogramma is MTT uit Utrecht, voorheen bekend als Minus The Tiger. Met een nieuw album (Years From Now) op zak beklimt de band het podium. De sound die deze MTT produceert is sterk beïnvloed door de wave van de jaren tachtig. Dat betekent veel synthesizers en melancholische zangpartijen. De slepende liedjes zijn voorzien van een vol geluid, maar na verloop van tijd verzanden ze soms in eentonigheid. Vergelijkingen met The Knife en Portishead liggen binnen handbereik, hoewel zangeres Anne Broekhuizen zelf Joni Mitchell als inspiratiebron aandraagt. Het kan zomaar zijn dat we nog veel meer van MTT gaan horen.

Voorafgaande aan dit optreden in Leeuwarden wordt de band Coasts naar bijna mytische proporties gestuwd. Volgens velen gaf de band hét optreden van Welcome To The Village 2013. Met Oceans scoorde de band ook nog eens een kneiter van een indie hit en diende het nummer als soundtrack van de aftermovie van Welcome to the Village. De heren zijn zichzelf ook bewust van hun huidge status in Leeuwarden, gebaseerd op het optreden van vorig jaar: “The best festival ever”, aldus de bassist.

Vanavond moet wederom de avond van Coasts worden. Eenmaal op het podium, geflankeerd door een plastic palmboom, werkt de band zich professioneel door zijn set heen. Hoewel de nummers pakkend zijn, valt op dat ze geschreven zijn volgens een beproefde, hitgevoelige formule. Dansbaar, melodieus, een zomerse gitaarpartij en een hoog meezinggehalte. Hierdoor valt er weinig variatie in het songmateriaal te ondekken. Het jonge publiek lust er echter wel pap van. Het nummer Stay wordt luidkeels meegezongen. Dit nummer dient als opmaat naar Oceans, waarmee wordt afgeloten. Hoewel het publiek schreeuwt om meer is het duidelijk dat de heren niet terugkomen voor een toegift. Coasts is een leuke band, maar op het podium van Asteriks wordt de zeepbel enigszins doorgeprikt. Zo magisch als vorig jaar wordt het niet. De heren uit Bristol gaan vanaf nu weer door het leven als een 'gewoon' Engels popbandje. 

---
Gezien: Coasts, MTT en Cheaters
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: Vrijdag 11 april 2014
Opkomst: Uitverkocht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland