3VOOR12/Friesland tipt... 3VOOR12/Friesland tipt...

Green Lizard, Town of Saints en ONDERGRONDS

, Theo van der Veer

3VOOR12/Friesland tipt...

Green Lizard, Town of Saints en ONDERGRONDS

Theo van der Veer ,

Er is veel te doen in Friesland op muzikaal gebied. Waar moet je heen, wat wil je zien? Vind jij het moeilijk om een keuze te maken? Zie jij door de bomen het bos niet meer? 3VOOR12/Friesland biedt uitkomst. Wekelijks zetten onze medewerkers hun concerttips op een rijtje. Wat is interessant en wat moet je deze week eigenlijk écht gaan zien? Deze week de tips van schrijver Theo van der Veer.

(Vrijdag 18 april, 20.00 uur, Poppodium Romein, Leeuwarden)

In de jaren negentig wordt Green Lizard gezien als het Nederlandse antwoord op de grunge muziek. De band is in die tijd ook een graag geziene gast op de Nederlandse podia. In 2008 besluit de band de gitaren aan de wilgen te hangen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus besluiten de broers Tjon Ajong om vijf jaar later de draad weer op te pakken. Met een nieuwe band om zich heen wordt er weer opgetreden en zelfs weer aan een nieuw album gewerkt. Daarvan gaan we waarschijnlijk wel het een en ander horen wanneer de heren optreden in Poppodium Romein. In het voorprogramma staat het (van oorsprong) Friese A Liquid Landscape, ook zeer de moeite waard.

(Vrijdag 18 april, 20.30 uur, Podium Asteriks, Leeuwarden)
Het gaat goed met Town of Saints. Begin 2013 staat de band ook al op de planken van Podium Asteriks en nu zijn ze terug in Leeuwarden. De band is hard op weg om heel Nederland te veroveren met hun explosieve folkrock. De band wordt tot 3FM Serious Talent gebombardeerd en staat begin dit jaar op Noorderslag. Met de grote festivals in het verschiet kan het zomaar zijn dat je Town of Saints deze zomer nog vaak tegen zult komen. Maar eerst in Asteriks. Als voorprogramma spelen de Groningse singer-songwriter Fenn en het Utrechtse blues-folk trio La Corneille. Reden genoeg om even te kijken.
(Donderdag 24 april, 20.00 uur, Eetcafé Spinoza, Leeuwarden)
De tweede ONDERGRONDS is een feit. Het concept: een avond met drie nieuwe, relatief onbekende artiesten. Deze ONDERGRONDS vindt plaats in de kelder van Eetcafé Spinoza, een bijzondere locatie. De eerste band is The Homesick. Dit Dokkumer trio plaatste zich onlangs voor de finale van de Kleine Prijs van Fryslân. De band maakt naar eigen zeggen een mix van shoegaze, punk en dreampop. De tweede artiest is Bebe Fang. Zij maakt donkere, dromerige soundscapes met mysterieuze zang. Prachtige luistermuziek. Bebe Fang bracht haar eerste EP uit op cassette bij het hippe Samling Recordings. De derde band van de avond is Fickle Ghost. De band maakt psychedelisch folkmuziek. Duistere muziek die met name versterkt wordt door de bijzondere verschijning van frontvrouw Rosan Vloedgraven en haar kraakheldere stem.
 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland