#ETN14: Uitgelicht: Wovenhand

“Het is een uitdaging om in je eentje vermakelijk te zijn”

Marije Heida ,

Het gonst al een tijdje in de stad na de aankondiging van de soloshow van Wovenhand frontman David Eugene Edwards. ‘Wauw, komt hij naar Leeuwarden? Headliner Explore the North?’ Met deze bijzonder fascinerende muzikant heeft Explore the North een headliner van wereldformaat binnengehaald. 3VOOR12/Friesland spreekt hem een aantal dagen voor het festival over het optreden en het laatste Wovenhand album.

Wat David Eugene Edwards bewerkstelligd heeft in de hedendaagse rockmuziek is uitzonderlijk te noemen. In de jaren negentig initieert hij de band 16 Horsepower. De muziekinvloeden die op een gemiddeld album van 16 Horsepower voorbij komen is nog net op één hand te tellen. Elementen van bluegrass, punk, rock, gospel, folk; alles komt voorbij en wordt aangeraakt. Het gevolg is dat 16 Horsepower wordt gezien als de grondlegger van een muziekgenre dat de naam gothic americana meekrijgt. Edwards is op twee punten van grote invloed binnen de band. Alles aan de man ademt geloof en dit is onmiskenbaar de basis van zijn teksten. Daarnaast heeft hij een voorliefde voor allerlei traditionele en oude instrumenten, waarvan de Chemnitzer concertina (harmonica-achtig instrument) veel 16 Horsepower nummers karakteriseren.

In de periode dat 16 Horsepower nog op volle toeren draait is Edwards bezig met andere muziekprojecten, waaronder Wovenhand. Dit project groeit uit tot een - wederom - unieke combinatie van allerlei muziekgenres, maar het grote verschil is dat teksten nog persoonlijker zijn dan welk werk dan ook van Edwards. Na het uiteenvallen van 16 Horsepower richt Edwards zich op Wovenhand en in 2002 brengt de band het gelijknamige debuutalbum uit. Met nog steeds een voorliefde voor aparte, oude en traditionele instrumenten verzamelt hij tijdens het vele reizen met de band nog een aantal unieke aanvullingen voor zijn collectie. Bijna onafscheidelijk is hij van een banjo-mandoline combinatie instrument dat bijna van ellende uit elkaar valt, en inmiddels zeer typerend is voor het Wovenhand geluid.

In april van dit jaar brengen de heren een zevende studioalbum uit. Refractory Obdurate is een album dat door fans en pers wordt beschouwd als één van de beste albums van Wovenhand. Hard, snijdend, onderscheidend en organisch zijn termen die in menig review naar voren komen. Opvallend is de consequente release van albums door de band afgelopen jaren. Elke twee jaar verschijnt een album van hun hand. Op de vraag hoe dat strakke schema wordt gehandhaafd geeft Edwards aan: "Het is een combinatie van redenen, maar de belangrijkste is dat ik uiteindelijk gewoon geld moet verdienen. Met de verkoop van albums kan ik mijn gezin niet onderhouden, toeren is dus de enige manier om brood op de plank te krijgen. Ook voel ik wel de druk van de platenbazen en moet je als artiest aan allerlei regels houden. Het publiek verwacht, en verdient natuurlijk ook nieuw materiaal. Dus de druk is er zeker, maar ik hou van mijn werk. Het hele proces van het maken van nieuwe nummers en het opnemen van een album is inderdaad een bepaald patroon waarin ik leef, maar ik ervaar dat absoluut niet als een straf." 

Op het moment dat het gesprek plaatsvindt met de frontman is hij net terug van een maand toeren door de VS. Tijd om bij te komen heeft hij niet want hij mag zijn koffers alweer pakken voor het optreden in Leeuwarden tijdens Explore the North. “Ik kom speciaal voor dit optreden naar Europa. De rest van de band is uitgeput na de afgelopen periode. Ik eigenlijk ook, maar ik grijp ook elke mogelijkheid aan om te kunnen spelen”, vertelt Edwards.

De organisatie van Explore the North biedt hem die mogelijkheid en ondanks dat hij nog nooit van het festival gehoord heeft komt Edwards graag voor een solo show naar Leeuwarden. “Het is niet iets wat ik vaak doe, alleen optreden. Ik vind het wel interessant om te zien waar het naar toe gaat met dergelijke optredens. Ik heb goede, maar ook wel slechte ervaringen gehad als ik alleen optrad. Je bent toch op jezelf aangewezen, nietwaar? Het is een uitdaging om in je eentje vermakelijk te zijn, en de aandacht van het publiek te houden.”

Op de vraag of hij al enig idee heeft over de nummers die hij wil gaan spelen, antwoordt hij: “Ik speel gewoon de nummers die naar mijn mening het beste passen bij de setting. Op zich zijn de wat oudere nummers van Wovenhand geschikter om te spelen, aangezien dat nummers zijn die ik alleen geschreven heb. De nummers van het nieuwe album zijn veel meer een groepsproces geweest en zal ik daarom minder snel uitkiezen. Of ik oude nummers van 16 Horsepower ga spelen? Geen idee, eigenlijk. Daar heb ik niet eens over nagedacht, maar wie weet…”

Solo of als frontman van Wovenhand, het maakt niet uit. David Eugene Edwards is een man met een boodschap die hij verkondigd met een donkere indringende stem, imponerend voorkomen en diep vanuit zijn ziel. Een fenomeen en iemand die je niet mag missen als je de gelegenheid hebt hem te mogen horen en zien optreden. 

---
David Eugene Edwards - Wovenhand - treedt zaterdag 29 november om 22.00 uur op in Schaaf City Theater als headliner van Explore The North.