#ETN14: Uitgelicht: Friska Viljor

“Geen tijd meer voor lange avondjes momenteel”

Wouter Hoogland ,

Explore The North biedt als najaarsfestival natuurlijk genoeg keur aan singer-songwriters en rustigere bands, maar er is ook plaats voor vrolijkere tonen. Dit jaar worden die onder andere – hetzij in akoestische setting – verzorgd door Friska Viljor, een Zweeds duo dat met hun aanstekelijke refreintjes en lichte toon niet zou misstaan op de meeste zomerfestivals. Wat dan volgens de band ook centraal staat is het verspreiden van liefde: niet zozeer via de muziek zelf, maar vooral door middel van de optredens. “We sturen positieve energie vanaf het podium, elke keer weer. Zo werkt het. We proberen het publiek energie te geven, en zij doen dat met ons.”

Zoals gezegd zouden de Zweedse heren van Friska Viljor prima op hun plek zijn op festivals met wat zonnigere omstandigheden. Zo is bescheiden hitje Arpeggio een meespringer eerste klas, en is nieuwste single Stalker geknipt voor een warme zomerdag. Opvallend, voor een band uit het toch vaak koud aandoende Scandinavië. Is dit een tegenreactie, of is de zomer in Zweden des te meer inspirerend? “Waarschijnlijk beide. Je moet echt dingen zoeken om de lange winters te overleven. Aan de andere kant, zodra de zomer arriveert is die enorm welkom.” 

De feeststemming die uit de muziek spreekt kan ook iets te maken hebben met een belofte die de band ooit in een interview heeft uitgesproken. De twee hebben namelijk gezworen om nooit nuchter hun songs te schrijven. De filosofie hierachter is daarentegen wel gedateerd. “We schreven ons debuutalbum in 2005 als een soort van therapie nadat het uitging met onze beide vriendinnen. Tijdens die sessies was er sprake van alcoholconsumptie, en we dachten dat dit ons hielp in het creatieve proces. Nu zijn we bijna tien jaar verder, en we zitten beide op een heel ander punt in het leven: twee families, vijf kinderen in totaal… dat betekent vroeg opstaan, langs de kinderopvang, naar de studio voor een paar uur, kinderen weer ophalen, bedtijd. Dus geen tijd meer voor late avondjes momenteel.”

Die paar uur in de studio worden gebruikt voor het schrijven en opnemen van alweer het zesde album. Gedurende hun carrière heeft de band natuurlijk uitgebreid getoerd, waarbij ze ook ons land hebben aangedaan. “We hebben al veel in Nederland gespeeld. We zijn het hele land door geweest. We love it! Geweldig publiek!” Als je naar de afgelopen tourdata kijkt, valt desalniettemin een intiemere relatie met onze oosterburen op. “We spelen veel in Duitsland. Onze live carrière is daar min of meer gestart, dus we hebben altijd een speciale band met ons publiek daar.”  

Het is afwachten of Friska Viljor op Explore the North met een akoestische set net zo’n band kan creëren met het publiek. Het duo staat op zaterdag 29 november om 19:40 uur in de Kanselarij.