#ETN14: Uitgelicht: Adrian Crowley

“Het lijkt soms alsof het onderbewuste een rol speelt in het schrijven van een album.”

Marije Heida ,

Explore The North heeft voor de Ierse songwriter Adrian Crowley een prachtige plek gereserveerd in de Lutherse Kerk. Met zijn melancholische liedjes en diepe, betoverende bariton stem is hij in staat een sfeer te creëren die vooral in dit soort locaties tot zijn recht komt. Niet per se omdat het heilige grond is die Crowley nodig heeft, maar bij een ambiance die rust en ingetogenheid uitstraalt met publiek dat zijn nummers aanvoelt, is hij op zijn best.

Als singer-songwriter moet je een aantal dingen goed kunnen. Uiteraard liedjes schrijven, een goede zangstem is gewenst, jezelf begeleiden op piano of gitaar is een pre en je moet een verhaal kunnen vertellen. Er zijn veel mensen die dit kunnen, maar niet opvallen. Adrian Crowley valt wel op. Vooral zijn stem en bereik in de diepte, is één die heel af en toe voorbij komt in het genre. Zijn stem, in combinatie met zijn gitaarspel zorgt voor een een mysterieuze en warme atmosfeer. Zelf geeft hij aan niet somber of neerslachtig te worden van zijn muziek, maar dat het hem veel positieve energie geeft. “Ik ben me er nooit echt bewust van dat de stemming anders zou zijn dan optimistisch. Inderdaad, mijn stem heeft een bepaalde zwaarte en intensiteit. Ik besef dat, maar het is wie ik ben. Wanneer ik voel dat de liedjes doorklinken in mezelf dan weet ik dat ze doen wat ze moeten doen. Ik hoop altijd maar dat ze hetzelfde doen bij andere mensen.”

Na de uitnodiging om te komen spelen op Explore the North, twijfelde Crowley geen moment. “Ik heb op menig festival in Nederland gespeeld en heb het er altijd naar mijn zin gehad. Ik heb goede dingen gehoord over Explore the North”, verteld hij. Ambiance en sfeer zijn zeer bepalend voor Crowley wanneer hij een keuze maakt welke nummers te gaan spelen tijdens een optreden. Wat betreft het optreden heeft de Ier nog geen concrete plannen. “Het fijne aan solo spelen is dat je op het laatste moment kan beslissen welke nummers je wilt spelen. De laatste tijd ben ik erg in de stemming om mijn nummers van het nieuwe album ten gehore te brengen. Bij specifieke locaties, zoals een kerk, passen sommige nummers beter dan anderen. Tevens is mijn gemoedstoestand ook van invloed op de nummers die ik beslis te gaan spelen. En natuurlijk het publiek. Als ik een goede warme energie voel dan nodigt dat mij uit om bepaalde nummers te spelen.”

Dat hij graag nieuwe nummers ten gehore brengt is begrijpelijk. Nog geen twee weken voor het festival komt zijn zevende album Some Blue Morning wereldwijd uit. Op de vraag of het proces van schrijven en componeren van elk album overeenkomsten heeft, antwoordt Crowley: “Elke keer voelt alsof ik een ander inzicht heb. Ik heb echter wel vaste methodes om ideeën te vangen. Mijn idee over het hele proces, is het te benaderen als een mysterieuze gemoedstoestand waarover ik niet teveel wil nadenken. Ik denk dat er een bepaalde hoeveelheid discipline voor nodig is om een idee uit te werken en te zoeken naar de juiste arrangementen. Dit wordt ondersteund door ervaring, maar ik geloof er heilig in dat je je moet blijven verwonderen en dat je op zijn minst probeert om met een frisse blik tegen dingen aan te blijven kijken. Raak vooral opgetogen en geïnspireerd door gebeurtenissen en mensen om je heen. Al deze aspecten beïnvloeden mijn manier van liedjes schrijven en de aanpak van het maken van een album.” 

Tijdens het schrijven van een album laat Crowley zich niet leiden door een verhaallijn. “Ik volg vooral mijn instinct”, geeft hij aan. “Soms als het hele proces klaar is, vertelt iemand mij dat er een sterke verhaallijn te herkennen is, ik vind dat interessant. Het lijkt soms alsof het onderbewuste een rol speelt in het schrijven. Maar neem mijn nieuwe album. Ik ben me bewust van een soort landschap, stemmen en atmosfeer die gecombineerd met elkaar een eenheid vormen. Ik denk dat die eenheid Some Blue Morning identificeert.” 

Adrian Crowley is te zien en te beluisteren tijdens Explore The North op zaterdag 29 november om 19.50 uur in de Lutherse Kerk, Nieuwe Oosterstraat 28 in Leeuwarden.