#ETN14: Genoeg cultliefde/love voor Yuko Yuko

De grote tour met een eigen Hummer komt steeds dichterbij

Tekst: Alwin Sinnema | Foto's: Oscar Anjewierden ,

Op Explore the North presenteert Yuko Yuko haar nieuwe EP. De jonge band staat aan het begin van een carrière voorbij de Friese grenzen, al is er in het verre Mexico al langere tijd ruime belangstelling. Het doel is om veel op te treden in eigen land en met een hele rits aan materiaal ziet de toekomst er veelbelovend uit.

DE ACT:

Yuko Yuko is eigenlijk een soloproject van de 19-jarige Elias Elgersma, wat ooit in de slaapkamer is ontstaan. Ondersteund met hulp van zijn muzikale vrienden, waarmee hij ook eerder al in bandjes zat. Hij maakt muziek aan de lopende band, door gebruik te maken van een 8-sporen taperecorder. Een nieuw geluid is ontstaan hier in het hoge Noorden. De verklaring is simpel: ze doen iets nieuws en creëren daarbij hun eigen scene. Het levert ze optredens op tijdens het Valkhoffestival en in januari staat Yuko Yuko op het prestigieuze Noorderslag.  

HET NUMMER:
Het repertoire van Yuko Yuko is eigenlijk vanaf het begin al vrij stevig. Dit is ook logisch met zo’n flinke installatie op het podium, die achter de band staat. "Normaal doen we dat nooit" legt bassist/gitarist Jaap van der Velde uit. Kein Gesicht is wel hét nummer wat er uit springt tijdens de set. Het brengt de typische retro VHS sferen en nineties sound. Frontman Elgersma beweegt als een slang over het podium, zeer beweeglijk en oogt soms lichtelijk nonchalant. Elgersma is op het podium constant in zijn element.

HET MOMENT:

Er wordt het hele optreden flink doorgepakt, maar het laatste nummer slaat echt alles. De wat oudere bezoeker verlaat al voor het einde gauw de ruimte. Zo staat er een vrouw met de handen over de oren, ze trekt het nog moeilijk qua volume. Haar zoontje, met de toepasselijke koptelefoon, wil maar al te graag blijven. Wat blijkt: de jeugd heeft het voor het zeggen tijdens het optreden, ze blijven.

OOK OPMERKELIJK:

Yuko Yuko wil zich graag aan de man brengen en is niet vies van een beetje zelfpromotie. De reden hiervoor is duidelijk. Het nieuwe album I < $U is pas verschenen en dit optreden is meteen ook een EP-presentatie. Zo zingt Elgersma met het album in zijn handen en richt dit nadrukkelijk op het publiek. Om tegen het einde van het optreden plotseling van het podium te verdwijnen met een paar cassettes in zijn hand, om vervolgens plaats te nemen als de verkoper bij de merchandise stand. Speciaal voor iedereen die meer wil horen na zo’n spetterend optreden. De grap van een eigen Hummer voor de band (weliswaar de andere band van Elgersma – The Homesick), lijkt serieuze vormen aan te nemen.  

HET PUBLIEK:
Een redelijk gevulde zaal staat de jonge band aandachtig te aanschouwen. Deels bestaand uit de eigen fanbase, een paar familieleden en/of kennissen, maar ook vooral veel nieuwsgierige voorbijgangers. Tijdens Explore the North staat er een ander publiek voor hun neus dan 'normaal', niet per se indie-liefhebbers, maar ook ander bandjesvolk.  

HET OORDEEL:

Het optreden van Yuko Yuko flitst voorbij en had best wat langer mogen duren. Dit gevoel komt vooral doordat het optreden van begin tot eind in knaltempo wordt opgevoerd. Het is niet meteen een band die je qua muziek op het verhalende Explore the North zou verwachten, waarbij singer-songwriters en Scandinavische bands voor de hand liggen. Maar dat maakt het misschien wel des te leuker. En Dokkum ligt tenslotte ook best noordelijk.