#ETN14: Wegdromen met Thus Owls

Band beheerst hun geluid tot in de puntjes

Tekst: Wybren Nauta | Foto's: Oscar Anjewierden ,

Thus Owls is op Explore The North inmiddels al een van de bekendere bands. Met hun debuutalbum in 2009 bewezen ze al dat ze goede folkliedjes met een iets scherpere kant konden schrijven. Met hun draai op folkmuziek en gewapend met de voortreffelijke stem van zangeres Erika komen ze naar Explore The North.

HET CONCERT:
Thus Owls, Explore The North, Kanselarij, zaterdag 29 november 2014

DE ACT:
Thus Owls is een vijfkoppige Canadese band die een soort onstuimige folkrock maakt. De band bestaat hoofdzakelijk uit het duo en tevens getrouwde stel Simon en Erika Angell. Ze maken al geruime tijd samen muziek onder deze naam, maar hebben dit jaar pas hun eerste album uitgebracht in de huidige opstelling. Het laatste album is evenzeer ingetogen als de voorgaande, maar hier is net wat meer variatie te horen en zitten er bij vlagen wat randjes aan de nummers. De band speelt normaal met zijn vijven, maar vanavond zijn ze slechts met zijn drieën. Doordat de meeste instrumentatie nog gewoon aanwezig is en de meeslepende stem van zangeres Erika, merk je hier echter weinig van.
HET NUMMER:
De hele set van Thus Owls vloeit vrijwel naadloos in elkaar over. Dit is aan de ene kant een sterk aspect van de band, maar aan de andere kant bestaat het risico dat alle nummers op elkaar gaan lijken. Gelukkig beschikken ze over genoeg variatie om dit te voorkomen. Een nummer als Ropes bijvoorbeeld, waar de drums en gitaren ineens een veel prominentere rol spelen, doet haast rock-achtig aan. 
 
HET MOMENT:

Bij het nummer Thief zingt het duo voor het eerst in de set echt samen. De zware stem van Simon vult Erika mooi aan. Wanneer beide echter stoppen met zingen en het nummer overgaat in langzaam aanzwellend gitaargeluid, merk je dat de band naast opgewekte folknummers, ook heel goed is in het creëren van melancholie. 

OOK OPMERKELIJK:
Voor het concert begint, draait de band The Piano Drop van Tim Hecker, tevens een Canadese artiest uit Montreal. De galmende piano klanken zetten de sfeer goed neer voor het optreden dat volgt. Hoewel de band zelf muzikaal gezien uit een heel ander vaatje tapt, lijkt de muziek elkaar wel goed aan te vullen.
 
HET PUBLIEK:
Bij aanvang van het concert is de bovenzaal van de Kanselarij al redelijk vol. Een flink deel van het publiek blijft rustig op de voorste rij zitten. Dit is niet verwonderlijk aangezien de muziek van Thus Owls zich prima leent om rustig bij te zitten en weg te dromen. Naarmate het optreden vordert, loopt de zaal wel steeds meer leeg. Waarschijnlijk omdat veel mensen geïnteresseerd zijn in de naam, maar de nummers toch net iets te lang vinden doorgaan. De mensen die specifiek voor de band gekomen zijn verroeren geen vin, zij dromen rustig verder. 
 
HET OORDEEL:

Thus Owls weet een goed, consistent optreden te geven dat fans van de band zeker zal bekoren. Het feit dat ze vandaag met slechts drie man speelt in plaats van de gebruikelijke vijf, doet weinig afbreuk aan het totale geluid. De band creëert een vrij consistent geluid, waarbij er nog genoeg randjes aan de nummers zitten dat het optreden zelf nooit echt verveelt. Hier denkt misschien niet iedereen hetzelfde over, maar met de nummers van hun laatste plaat heeft de band wel een duidelijke richting gekozen waar ze zich thuis voelen. En dat uit zich zonder twijfel op het podium.