#ETN14: Ontdek de alternatieve poppodia van Leeuwarden

Prachtige locaties voor verhalen en muziek

Tekst: Marije Heida | Foto's: Coen Waltmans, Marije Heida ,

Tijdens Explore The North wandelt publiek dwars door de binnenstad van locatie naar locatie om te genieten van onder andere literatuur en theater, maar vooral van muziek. De thuisbasis van het festival is de Kanselarij aan de Turfmarkt. Een pand met een rijke historie, maar voor de meeste huidige generatie Friezen bekend als het voormalige Fries Museum.

Het is november en schokkend koud buiten. Gedurende twee dagen wordt Leeuwarden opgewarmd door het Explore The North festival. Na twee voorgaande edities begint het concept van het festival goed vorm te krijgen. Er wordt een gemoedelijke sfeer gecreëerd waarbij de bezoeker de kou doet vergeten en zich onder kan dompelen in veel muziek, literatuur, theater en andere kunstvormen. De locaties van het festival zijn allesbepalend voor de sfeer. Er zijn zo’n tien locaties geselecteerd, waaronder een aantal kerken, het Paleis van Justitie, Schaaf City Theater, Stânfries X (museumboot), (mini) theater de Vier Pelikanen en De Oldehove.

De Kanselarij

Iedereen die een kaartje koopt begint in het hoofdkwartier van Explore The North; De Kanselarij. Daar wandel je via een nauw steegje de binnentuin binnen van de Kanselarij, één van de pronkstukken van Leeuwarden.

Er is een buitenrestaurant opgebouwd met een zitgelegenheid waar publiek onder de terrasverwarmers en een dekentje lekker soep en andere warme versnapering kunnen eten. Het geheel is sfeervol verlicht, waarbij een oude boom de blikvanger is. Via een trap komt men in de ruimte van de Kanselarij terecht waar koffie en thee verkocht wordt, de programmaboekjes te vinden zijn en de kaartverkoop. Ook hier is alles weer mooi in blokhutachtige sferen aangekleed en het oogt knus. Aardige medewerkers houden de deur open en sluiten deze dan weer snel vanwege de snijdende kou die bij elke opening naar binnen waait. 
 

Waar voorheen schilderijen aan de wanden prijkten of andere museumstukken tentoongesteld werden, zijn een aantal ruimtes in de Kanselarij omgetoverd tot poppodia waar menig podium-faciliterende uitbater in Leeuwarden jaloers op kan zijn. Opvallend is het licht en de visuele projecties bij de podia. Voor het bereiken van de bovenste zaal in het gebouw wordt het publiek via het prachtige trappenhuis naar boven geleid. De zalen zijn ruim en vaak niet vol, maar het geluid is er opvallend goed en bij de bar is lekker bier in flesjes verkrijgbaar.

Post Plaza

Rondom de Kanselarij zijn een aantal Explore The North gebouwen op steenworp afstand te vinden. Alle locaties zijn te herkennen aan een pilaar met logo en een korte geschiedenis van het gebouw plus sfeervolle verlichting. Vlak naast het hoofdkwartier - en dus weinig kans op onderkoeling - is Post Plaza. Het gebouw dat bij de Leeuwarders vooral bekend is als het oude postkantoor. Vandaag de dag is het een viersterren hotel. De grote, imposante zaal is uitermate geschikt voor de optredens die veel publiek trekken. De ambiance is schitterend met de mooie balken plafonds en enorme kroonluchter. 

De Synagoge

Een ander pareltje in de locatie line-up is de Synagoge, beter bekend als Dansschool Saco Velt. Verscholen in het oude gedeelte van Leeuwarden, om de hoek bij Schaaf City Theater is dit prachtige pand opengesteld voor Explore The North publiek. Hoogtepunt van het festival vindt hier plaats tijdens het optreden van De Tweede Speeldoos. De zaal is afgeladen vol en mensen staan buiten te in de kou te wachten om binnen te komen. Eenmaal binnen kun je alleen maar denken: "Waarom niet vaker een concert hier?" De ambiance is sfeervol (zoals alle locaties uiteraard), waarbij vooral de prachtige ballustrade en grote lamp/kroonluchter/lichtbron in het midden van de zaal opvallen.

Naast de Kanselarij, Post Plaza en de Synagoge zijn er nog talloze andere prachtige, opvallende, grappige plekken in beslag genomen door het Explore The North evenement. Dit jaar krijgt het publiek ook weer de kans om in de middag een expeditie door de stad te ondernemen om zo nog meer mooie plekken en verhalen te ontdekken in Leeuwarden. 

Tijdens het festival, en bij het bezoeken van alle locaties krijg je een geruststellend gevoel aangaande mogelijkheden tot het houden van culturele evenementen. Mocht nou het nieuwe poppodium een fiasco worden, stort de Blokhuispoort in, of sluit de Harmonie haar deuren... Dan zijn er gelukkig nog een stuk of tien hele mooie, perfecte locaties om te genieten van muziek, literatuur en theater.