#ETN14: Spookachtige zeemansverhalen Hilbrandt boeien publiek

Meeslepende presentatie van debuutalbum Haven

Tekst: Dolf de Vlugt | Foto's: Hans Jellema ,

In de schitterende benedenzaal van de Kanselarij bijt Hilbrandt het spits af voor Explore The North 2014. Tijdens een drie kwartier durende set presenteert Hilbrandt (Laurens van der Meulen) zijn debuutalbum Haven aan het publiek. Gesteund door een negenkoppige band passeren zeemansverhalen over storm, schepen en de kust de revue. Pakweg honderd mensen dobberen met Hilbrandt mee over de woelige baren in een verwoede zoektocht naar de haven.

HET CONCERT:
Hilbrandt, Explore The North, Kanselarij, vrijdag 28 november 2014

DE ACT:
Zelf bestempelt Hilbrandt zijn muziek als sjamanistische zeemansmuziek. Dat dekt vrijwel de hele lading. Tijdens het luisteren van zijn album Haven krijg je af en toe het idee dat je ver terug in de tijd wordt gevoerd. Een tijd waarbij Friesland regelmatig overstroomt en jij als schipper met een gammel bootje de grauwe zee bevaart. Hilbrandt neemt je mee naar diezelfde spookachtige zee door middel van zeemansliederen zonder poespas. Enerzijds recht voor zijn raap, anderzijds laat hij de luisteraar verdwaald achter. Ook live komt deze dynamiek goed tot zijn recht.
 
HET NUMMER:
Tijdens een temperamentvolle set steekt één nummer met kop en schouders boven de rest uit: Bij De Zee. Het nummer breekt open nadat een sample voorbijkomt waarop een oude man - ietwat onduidelijke - zeemansgedichten voorleest. Geleidelijk aan komt de negenkoppige band tot leven en speelt Hilbrandt synthesizermelodieën waar de klasse vanaf spat. Waar het nummer op het album al vrij snel stopt, krijgt het publiek op vrijdagavond een verlengde versie te horen waarbij Hilbrandt het optreden tot een absoluut hoogtepunt brengt. 
 
HET MOMENT:
Tijdens het intro van het eerste nummer Jacob vertelt een vrouw het verhaal over een schipper die tijdens een mistige dag de haven binnenvaart. Tijdens het verhaal kijkt de complete band met een indringende blik de zaal in. Daarmee zet Hilbrandt vanaf de eerste minuut een bepaalde sfeer neer. Het aanwezige publiek is dan ook in één klap stil. De aandacht verslapt tijdens het gehele optreden geen enkele keer.
 
HET PUBLIEK: 

De slechts honderd aanwezigen kunnen zich blijkbaar helemaal vinden in het zeemanskarakter van de set. Zonder een kik te geven luistert het knusse gezelschap aandachtig, bijna stoïcijns naar de verhalen. Hoe vaak komt het nou voor dat een publiek van begin tot eind geen kik geeft tijdens de nummers? 

HET OORDEEL:
Met deze albumpresentatie heeft Hilbrandt iets unieks laten zien aan het publiek. Alhoewel er lichte vergelijkingen getrokken kunnen worden met artiesten als Tom Waits en Flip Noorman is het album Haven iets nieuws. Naast het unieke concept bewijst Hilbrandt het publiek van begin tot eind te boeien. Daarom kunnen we spreken van een succesvolle albumpresentie waarbij natuurlijk duizend mensen aanwezig hadden moeten zijn in plaats van honderd.