#ETN14: Lachen, gieren, brullen met Friska Viljor

Zweeds duo is de muzikale versie van Geer en Goor

Tekst: Alwin Sinnema | Foto's: Oscar Anjewierden ,

Het Zweedse Friska Viljor geeft tijdens Explore The North een speciaal akoestisch duo-optreden. Dit is komisch, vrolijk en toch ook zeer aannemelijk om naar te luisteren. Zo op de late avond, is het met een biertje of een wijntje goed vertoeven. En dat is precies wat de band wil.

DE ACT:
Friska Viljor kun je zien als een komisch, maar ook vooral muzikaal duo dat tijdens optredens probeert positieve energie vanaf het podium te sturen. Om het publiek energie te geven en het vervolgens terug te krijgen. De feeststemming die uit de muziek spreekt komt waarschijnlijk voort uit de belofte die de band ooit in een interview deed om nooit nuchter hun songs te schrijven. 
 
HET NUMMER:

Wanneer de twee mannen - Joakim Sveningsson en Daniel Johansson - samen zingen kan het niet anders dan over vrouwen gaan. Daar is dan ook opeens een liedje over een bekende stadshoer. Zo’n dame die iedereen wel kent, in de stad woont en met veel jongens het bed deelt. Laat nou zanger Sveningsson vroeger op zo’n type verliefd zijn geweest. Een inspiratiebron voor een nummer.  

HET MOMENT:

De hoge stemmen van beide zangers zijn opvallend. Het neigt soms lichtelijk naar sarcasme, zo hoog wordt er dan gezongen. Gelukkig blijft het wel heel prettig om naar te luisteren. Daarnaast zijn er de grappige momenten. ‘'We haven’t been in Holland for a long time’’, vertelt Sveningsson. Waarop iemand in het publiek antwoordt: ‘’What a shame!’’ De zanger met de grote baard antwoordt hierop: ‘’What did you say? Do I need to shave?’’ Ze nemen vooral zichzelf niet al te serieus en dit werkt aanstekelijk op het publiek.

OOK OPMERKELIJK:

De twee muzikanten zijn ooit samengekomen doordat beide gedumpt werden door hun toenmalige vriendin en steun vonden bij elkaar. Nu beschikken ze samen over de nodige portie humor. Zo komt het geregeld voor dat de een in een deuk ligt om de ander. En hierdoor de concentratie bijna verliest, maar net op het goede moment zich herpakt. Ook zijn er de flauwe opmerkingen als ‘’don’t scratch your ass on stage’’ of de nuttige uitleg dat je niet moet lachen tijdens een gevoelig nummer.  

HET PUBLIEK:
Het publiek geniet zichtbaar van het optreden dat soms meer op een cabaretvoorstelling lijkt, maar de muzikale opvoering blijft overeind. Het is daardoor voor het publiek een bijzonder plezierig optreden. 
 
HET OORDEEL: 

Beide heren zijn zeer goed geslaagd in het vermaken van het publiek. Dat het daarnaast ook nog heel goed klinkt is wellicht nog belangrijker. Het heeft gewoon iets heel gezelligs; twee grappige mannen die spelen op een gitaar en een mandoline. Het is inderdaad een feest en soms ietwat clownesk, maar het gaat uiteindelijk niet ten koste van het samenspel.