#ETN14: De Tweede Speeldoos sluit festival feestelijk af

Duo speelt een zinderend laatste optreden

Tekst: Wybren Nauta | Foto's: Berber Hogendorp ,

De laatste show op Explore The North is meteen de feestelijkste. Zowel Torre Florim als Roos Rebergen staan afzonderlijk al garant voor unieke optredens bij respectievelijk De Staat en Roosbeef. Vanavond sluiten ze het festival in stijl af met ook voor hen de laatste uitvoering van De Tweede Speeldoos. Het animo was er in elk geval bij het publiek; bij aanvang van het optreden staat er nog steeds een flinke rij buiten. Het belooft in elk geval een bijzonder optreden te worden.

HET CONCERT:
De Tweede Speeldoos (Torre Florim & Roos Rebergen), Explore The North, Synagoge, zaterdag 29 november 2014

DE ACT:
Hoewel de naam De Tweede Speeldoos misschien niet bij iedereen meteen een belletje doet rinkelen, zullen de leden van de band iedereen wel bekend zijn. Deze bestaat namelijk deels uit De Staat en aan de andere kant uit Roosbeef, aangevoerd door beide frontlieden. Voor De Tweede Speeldoos zetten ze het project van de speeldoos voort. Ze nemen verhalen van mensen met een verstandelijke beperking en maken hier liedjes van. 
 

Deze verschillen van vertederende ingetogen liedjes tot uitbundige feestnummers. De leidraad hierbij zijn de steeds simpele teksten die zich uitstekend lenen als basis voor de poppy liedjes. Elk nummer is gemakkelijk herkenbaar en zodanig catchy dat je het na een keer luisteren al mee kan zingen. Hier maakt het duo dan ook dankbaar gebruik van en laat het publiek actief meedoen tijdens het optreden. 

HET NUMMER:

Als een ding vanavond duidelijk wordt is dat het frontduo geboren showmensen zijn en op de eerste plaats een uiterst vermakelijk optreden voor het publiek willen neerzetten. De nummers die hier het beste in slagen zijn degene met het meeste bombast. Met name Geen Mens Helpt Mij De Winter Door klinkt live weergaloos met Torres bulderende stem, strakke percussie en dito orgels.  

HET MOMENT:
In het begin van het optreden gaat het publiek - ondanks de beste bedoelingen van de band zelf - nog niet helemaal mee. In de tweede helft komt daar steeds meer verandering in. Het hoogtepunt van het optreden is in de vorm van het laatste nummer Dansen Met Jou. Hier krijgt de band eindelijk het volledige publiek op zijn hand en neuriet iedereen het nummer tot lang na het einde mee.
 
OOK OPMERKELIJK:
Het is duidelijk dat de twee al een lange tijd samen optreden. De show bestaat namelijk evenveel uit daadwerkelijke nummers als anekdotes van de bandleden. Het is het laatste optreden in de huidige opstelling onder de naam De Tweede Speeldoos, maar de dynamiek tussen de twee doet hopen dat dat slechts voorlopig is.
 
HET PUBLIEK:
De Synagoge is van het begin tot het eind van het optreden volledig gevuld. Met hun aanstekelijke show weten ze ook zonder moeite de aandacht van het hele publiek vast te houden. Maar het wil nog niet echt meteen een volledig feestje worden. Lange tijd zijn er meer mensen die rustig meebewegen dan volledig uit hun dak gaan. Pas tegen het eind weten ze een deel van het publiek echt aan het dansen te krijgen. 
 
HET OORDEEL:
De Tweede Speeldoos bewijst zich een uitstekende afsluiter van Explore The North en speelt tegelijkertijd ook een waardig laatste optreden. Met hun feestelijk optreden brengen ze het aanwezige publiek alvast goed in de stemming voor de afterparty. Ondanks het feit dat dit hun laatste optreden is, geven ze nog steeds een immens aanstekelijke performance. Misschien is het een kwestie van stoppen op je hoogtepunt, maar mogelijk zien we ze in de toekomst weer met een volgend project. De energie is er namelijk nog volop.