#ETN14: Tips van de programmeur

Peter Reen over de hoogtepunten van Explore The North

Redactie ,

De Leeuwarder binnenstad staat vrijdag 28 en zaterdag 29 november volledig in het teken van de derde editie van Explore The North. Onder meer Wovenhand, GusGus en Spinvis staan op het affiche. Ook lokale acts als Hilbrandt, Bastard Sugar en Yuko Yuko zullen optreden in de historische binnenstad van Leeuwarden. Nog geen keuze kunnen maken over wat je wilt zien op Explore The North? ‘Laat je verrassen’ is voor jou te vrijblijvend? Programmeur Peter Reen zet, speciaal voor 3VOOR12/Friesland zijn muzikale tips op een rijtje.

1. De Snowstar Revue
"Dit jaar hebben we voor het eerst een dag extra bij het festival en die maken we dan ook de moeite waard. De Snowstar Revue met o.a. broeder Dieleman, I Am Oak en het bijna nooit optredende World of Dust is een voorbeeld van hoe een wild idee op een terras tot een heel mooi eindresultaat kan leiden. De ‘Snowstars’ gaan een avondvullend programma presenteren, met speciale samenwerkingen, bijzondere bewerkingen en andere verrassingen. Moet je bij zijn dus."

2. De Tweede Speeldoos
"Liedjes geïnspireerd op teksten van mensen met een verstandelijke beperking. Dat levert prachtig rake teksten op als: Je bent te leuk, maar niets voor mij. Ik hou van Lego, dat maakt me superblij en Jezus is de zoon van God. En ik ben de zoon van mama! Als die teksten dan op muziek gezet worden door Roos Rebergen, Torre Florim en hun klasse bands Roosbeef en De Staat heb je een formule voor succes. Ik houd me altijd vast aan het adagium 'muzikanten dansen niet', maar een van de weinige uitzonderingen was bij een liedje van deze band."

3. Literatuur
"Muziek en literatuur gaan hand in hand op Explore The North, dus het literatuurprogramma heeft net als het muziekprogramma een hoofdact. Het muziekprogramma heeft Wovenhand, het literatuurprogramma heeft Pollock. Donald Ray Pollock om precies te zijn. Hij is speciaal overgevlogen vanuit Amerika om zijn boek The Devil All the Time in ons land te introduceren. Rolling Stone Magazine riep deze thriller uit tot 'Boek van het Jaar', het won de 'Grand Prix de Littérature Policière' en de 'Prix Mystère de la Critique 2013'. Ook niet te missen in het literatuurprogramma: Toon Tellegen, P.F. Thomese, Tolkien expert Tom Shippey en Middenstandsproza."

4. Sleep Party People
"Punt!"


5. Locaties

"Onze tagline is niet voor niets: 'Festival voor muziek en verhalen op onvermoede plekken'. Locaties waar je als bezoeker normaal gesproken niet van af weet, niet snel binnen geraakt of niet als concertlocatie zult meemaken. Op Explore The North krijg je wel de kans om een kijkje te nemen en te genieten van prachtig programma in de Doopsgezinde Kerk, het Paleis van Justitie, de Stânfries, de synagoge of de kelders van de Kanselarij."

Explore The North vindt plaats op vrijdag 28 en zaterdag 29 november 2014, in op diverse locaties in de historische binnenstad van Leeuwarden.