#ETN14: De Tale Kanaäns past perfect binnen concept Explore The North

Dub-poetry project krijgt lachers op de hand

Tekst: Dolf de Vlugt | Foto's: Hans Jellema ,

Muziek en verhalen. Dat is waar het bij Explore The North om draait. Welke artiest past beter binnen dit concept dan dichter/columnist Nico Dijkshoorn? Samen met twee vrienden Piet Bleeker en Jacco de Boer combineren ze verhalen met een vergeten genre: dub techno. Tijdens het laatste uur van de vrijdagprogrammering vertelt Nico Dijkshoorn verhalen over Leeuwarden, Kurt Cobain, Snackbuffet Het Vliet en nog vele andere belangrijke zaken.

HET NUMMER:
Buiten de covers van onder andere Lou Reed en James Brown heeft De Tale Kanaäns zelf één plaat uitgebracht: De Doorndub. Door de speakers klinkt een fragment van de illustere dichter Johnny ‘The Selfkicker’ van Doorn die op authentieke wijze een ode brengt aan de ‘magistrale stralende zon.’ Tijdens dit nummer schreeuwen enkele heren uit het publiek luidkeels mee met de tekst.

HET MOMENT:
Zodra Nico Dijkshoorn een ode brengt aan Snackbuffet Het Vliet krijgt hij de lachers op zijn hand. Degenen die in oktober jongstleden het Literair Festival in Snackbuffet Het Vliet zelf hebben bijgewoond kunnen de verhalen over de tot aan het plafond gestapelde karbonades met plezier voor de geest halen. Ook vertelt Nico Dijkshoorn over de eigenaar van het befaamde snackrestaurant. Hij zou de kaassoufflés frituren in olie met rundvlees. Puur om de vegetarische klanten te sarren.

OOK OPMERKELIJK:
Naast Johnny van Doorn bewondert Nico Dijkshoorn bekende muzikanten zoals Kurt Cobain, Lou Reed en James Brown. Zijn idolen vormen dan ook een belangrijke muzikale input. Teksten van Lou Reed's Walk On The Wild Side en Get On Up van James Brown worden voorgedragen door Dijkshoorn terwijl het geheel drijft op een vliegend tapijt van dub-techno.

HET PUBLIEK:
Een amper halfvolle zaal lijkt zich kostelijk te vermaken tijdens de voordrachten van het dub-poetry trio. Het aanwezige rumoer in de zaal stoort het optreden geen enkele keer. De stem van Nico Dijkshoorn komt met groot gemak boven de rest uit waardoor alle tekst goed verstaanbaar blijft.

HET OORDEEL:
Eerder op de avond speelt Hilbrandt een set waarbij verhalen en muziek perfect in balans zijn. Zo heeft De Tale Kanaäns ook een unieke manier gevonden waarbij verhalen en muziek elkaar goed aanvullen. En dat is exact volgens het concept van Explore The North. Zodoende vormt De Tale Kanaäns een gepaste afsluiter van de vrijdagavond.