#ETN14: Bird on the Wire speelt op veilig

Band speelt meeslepende droompop met weinig afwisseling

Tekst: Wybren Nauta | Foto's: Oscar Anjewierden ,

Bird on the Wire staat in Nederland al een tijdje niet meer voornamelijk bekend als dat ene nummer van Leonard Cohen, maar als die nieuwe hippe dreampop band uit Amsterdam. Ze maken muziek sinds 2011, maar hebben recentelijk hun debuutalbum uitgebracht. Nu staan ze op Explore the North om dit (deels) ten gehore te brengen.

DE ACT:
Bird on the Wire is normaal gesproken een vierkoppige band uit Amsterdam. Ze maken een soort dromerige indiepop waarin duidelijk de invloed van de muziek uit de jaren zestig te horen is. Wat dat betreft sluiten ze makkelijk aan bij andere soortgelijke Nederlandse bands als AC Berkheimer en Jacco Gardner. Waar de eerste echter nog wel een rafelig randje heeft en de laatste vooral een sterke psychedelische invloed, maakt Bird on the Wire voornamelijk dromerige popliedjes. Live spelen ze ook nog met een bariton, waardoor het geluid van de standaardopstelling gevarieerder klinkt. De nummers zijn vrij dicht qua geluid, maar nergens kleurt de band echt buiten de hokjes. Een solide, maar weinig verrassend optreden.

HET NUMMER:
Verassend wordt het aan pas aan het einde van het optreden. Bij het nummer Moon laat de band zien dat het de registers ook open kan gooien en puur instrumentaal een indrukwekkend rammelend slot aan het nummer speelt. Deze afwisseling zou misschien al eerder op zijn plek geweest, maar het zorgt er wel voor dat het nummer opvalt ten opzichte van de rest van de set.
 
HET MOMENT:
Ditzelfde geldt eigenlijk voor het slotnummer Noise of a Quiet Man. Hierin schakelt de band juist helemaal terug en steekt de zang van zangeres Rosa sterk af tegen de verstilde gitaren en kalme drums. Het nummer is sterk gespeeld en wordt juist memorabel doordat alle aparte elementen duidelijker naar voren komen.

OOK OPMERKELIJK:
De band heeft een paar geluidsproblemen halverwege het optreden, die door de geluidsman niet worden opgemerkt. Het vereist enig wild gebaren van de toetsenist en wat bijval uit het publiek voor het hersteld is.

HET PUBLIEK:
Bij aanvang van de band is de Kanselarij al redelijk vol. Dit is opmerkelijk voor een toch nog relatief onbekende Nederlandse band. Bird on the Wire heeft blijkbaar vooraf al de nodige interesse gewekt bij het publiek van Explore the North. Er is verder weinig verloop in de zaal, dus de meeste toeschouwers staat er tegen het einde van het optreden nog steeds. Blijkbaar weet de muziek van de band het publiek prima te bekoren.

HET OORDEEL:
Bird on the Wire speelt een aangenaam, maar in de breedte weinig spannend optreden. Dit is niet per definitie erg, aangezien de nummers over het algemeen lekker weg luisteren. De band speelt prima dromerige popnummers met een licht melancholische inslag. Hierin zijn ze op Explore the North niet uniek. Meer contrast in de set zoals dit bij de laatste nummers het geval is, zou voor meer diepgang zorgen. Nu valt het weg tussen de vele andere bands die hier ook soortgelijke muziek spelen, maar net even een spannendere invalshoek hebben.