#BFF14: Sväva doet je beseffen wat vrijheid betekent #BFF14: Sväva doet je beseffen wat vrijheid betekent

Aangename clash tussen indie en dreampop

, Tekst: Alwin Sinnema | Foto's: Oscar Anjewierden

#BFF14: Sväva doet je beseffen wat vrijheid betekent

Aangename clash tussen indie en dreampop

Tekst: Alwin Sinnema | Foto's: Oscar Anjewierden ,

Op de vraag wat vrijheid betekent, zullen vele mensen antwoorden: ‘Gaan en staan waar je wilt.' Frontvrouw Bente Hout en gitariste Michelle Hindriks van Sväva maakten al veelvuldig gebruik van deze vrijheid: zij haalden muzikale inspiratie uit hun reizen door Schotland, Engeland en Frankrijk. Het genre mag dan 'dreampop' heten, maar verwacht bij Sväva geen zoetsappige muziek. Deze band kent een ruw indie-randje dat zorgt voor stevigere momenten tijdens de set.

HET OPTREDEN: 
Sväva, Befrijdingsfestival, Prinsentuin, maandag 5 mei 2014

DE ACT: 
Sväva is ontstaan op de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. Binnen een jaar na de oprichting won de band de Kleine Prijs van Fryslân. Daarna ging het snel. Zo speelde Sväva al in bekende podia als Tivoli, 013 en EKKO en was de band support act voor Daily Bread, Lightning Dust en Night Beds. Onlangs werd de band geselecteerd voor de Popronde in Leeuwarden, die dit jaar weer gehouden gaat worden.
 

HET NUMMER: 
Eerste single Heather is toch wel het visitekaartje. Tijdens het prestigieuze Eurosonic Noorderslag – hét evenement voor aanstormend Europees talent – werd dit nummer uitgebracht als voorproefje van het toekomstige album, dat dit najaar uitkomt. Sväva betekent ‘zweven’ en door naar dit nummer te luisteren, begrijp je die naam opeens volledig. Ten eerste de passende teksten: "Wrap your feathered wings around me." In combinatie met een vrij stevige ondertoon van drum en percussie en door goed gebruik te maken van herhaling, geeft de band je echt het gevoel dat je ergens naartoe wordt gebracht.

HET MOMENT: 
Sterk zijn de momenten waarop het samenspel tussen de band centraal staat, met name tijdens de lange, dromerige stukken. Dan komen gitaar, drum en synthesizer prachtig samen en het galmende effect versterkt dat nog eens. Sväva maakt contrastrijke muziek: er worden rustige momenten afgewisseld met meer up-tempo ritmes of stevige gitaaruithalen. Een aangename clash tussen indie en dreampop.

OOK OPMERKELIJK: 
Wat meteen opvalt is de samenstelling van de band. Er staan vijf heel eigen individuen op het podium; zo op het allereerste oog vormen ze samen een verrassend plaatje. Het is mooi om te zien hoe ieder individu vervolgens boven zichzelf uitstijgt en bijdraagt aan het grotere geheel.

HET PUBLIEK: 
Het is al een geruime tijd druk bij de Sena Talentstage en zodra Sväva aantreedt, wordt het nog iets drukker. De band heeft in Friesland kennelijk al een aardige naam opgebouwd. Voor een groot deel van het publiek is Sväva typisch zo'n band waarbij je het liefst gaat zitten op het grasveld, aan de waterkant van de Prinsentuin. Gewoon luisteren en je laten meevoeren door een verscheidenheid aan geluiden en mooie, meevoerende teksten.

HET OORDEEL: 
Een open podium aan het water is niet de gemakkelijkste plek voor een band die wellicht beter tot zijn recht komt in een gesloten omgeving, waar de klanken meer binnen blijven en de teksten beter bij de luisteraar aankomen. Toch verloopt het optreden verbazingwekkend goed. Instrumentaal gezien is de set gevarieerd en interessant, maar ook zangeres Bente Hout weet met haar krachtige stem het publiek uitstekend te bereiken. Misschien zou enige back-up zang de luisteraar nog net iets meer meenemen op de muzikale reis. Maar wat Sväva vooral nodig heeft: meer speeltijd. Een half uur is eigenlijk veel te kort voor deze band.

DE FOTO: 


advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland