#BFF14: Beans & Fatback pakt het publiek in #BFF14: Beans & Fatback pakt het publiek in

Bij de eerste toon gaan de voetjes van de vloer

, Tekst: Sannette de Groes

#BFF14: Beans & Fatback pakt het publiek in

Bij de eerste toon gaan de voetjes van de vloer

Tekst: Sannette de Groes ,

Onder een strakblauwe hemel en een aangenaam warme zon is het tijd voor Beans & Fatback. In 2013 kwam de band met haar tweede album With Skin Attached. Geïnspireerd door oude helden, maar met een verrassend fris geluid. Volgens kenners 'een kleinzoon van de rhythm & blues'. Een goede start van de middag!

HET CONCERT:

Beans & Fatback, Befrijdingsfestival Fryslân, Mainstage - ROC Friese Poort, maandag 5 mei 2014

DE ACT:

Beans & Fatback is een veelzijdige band met als basis genre rhythm & blues. Het valt direct op dat deze band uitermate bekwaam is, ze spelen strak en alles klopt. Hierdoor grijpt de band dan ook direct de aandacht van het publiek. Zanger Onno Smit heeft een heerlijke stem en zingt elk nummer vol overgave. De band bestaat uit zeven mensen, er is heel wat te zien op het podium.

HET NUMMER:

Use Me. Echt een heel lekker nummer. De basis is simpel, maar door de opvulling van de zang en gitaar klinkt het enorm vol. Het nummer is ook gebruikt in de Amerikaanse serie Hemlock Grove. Ondanks de rondvliegende, enorme plastic ballen in het publiek, blijft de aandacht van het publiek toch bij de band.

HET MOMENT:

De start van het concert is toch echt wel hét moment. Mensen op het plein laten zich aangenaam verrassen door de sound van de band. Al meteen bij het eerste nummer stroomt het publiek steeds meer naar voren. Eenmaal vooraan beginnen mensen voorzichtig te bewegen en zijn zichtbaar onder de indruk van Beans & Fatback.

OOK OPMERKELIJK:

Het feit dat de band twee drummers heeft is op zich al bijzonder. Maar halverwege de set verrassen de heren het publiek met een soort drumbattle, waar uit blijkt dat elk lid van de band ongekend muzikaal is. De bassiste valt ook op, zij speelt niet op een normale basgitaar, maar op een fretloze basgitaar. Het maakt dat de band een eigen geluid creeërt, het geheel staat als een huis.

HET PUBLIEK:

Het publiek is divers, wat te verwachten is bij een bevrijdingsfestival. Het varieert van kinderwagens tot tieners en van hipsters tot oma's. Iedereen heeft oog voor de band en beweegt mee. Wanneer er drie enorme opblaasballen het publiek in vliegen, zorgt dit voor de nodige afleiding.

HET OORDEEL:

Beans & Fatback bewijst wederom dat ze een van de betere live bands van Nederland zijn. Door de verschillende invloeden klinkt geen nummer hetzelfde. Het gaat van rock 'n roll naar blues en van country weer terug naar rock & roll. Op een later tijdstip was het optreden misschien nog indrukwekkender maar het was zeker een goed begin van de middag op de Oldehove.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland