Plots was daar Sklero

Een band, maar vooral een vriendengroep

Tekst: Bente Hout | Foto's: Xanne Wijkamp ,

Eindelijk is hun sfeervolle muziek ook buiten de repetitieruimte te horen. Een dikke drie en een half jaar hebben de twee oprichters gezocht naar een sound, stijl, inhoud en een perfecte formatie. Enkele weken terug organiseerden ze plotseling een try-out op de Academie voor Popcultuur en sindsdien is het hek van de dam. Hun tweede show zal plaatsvinden op Freeze on Friday in Podium Asteriks, waar ze meteen het hoofdprogramma mogen verzorgen.

Ongeveer zeven jaar geleden ontmoetten songwriter en toetsenist Ico Balt (De Basis, Snoet & Smoel) en zanger en gitarist Edward van der Velde elkaar via een gezamenlijke vriend. Regelmatig grapten de twee over het opstarten van een band. Een grap die zich langzaam ontwikkelde tot een serieus plan, waarmee ze uiteindelijk besloten aan de slag te gaan. Steeds meer vrienden voegden zich toe aan het duo en langzamerhand ontstond de inmiddels acht koppen tellende indie-tribal-popband Sklero

Vriendschap boven alles
Sklero is een band met een frisse kijk op muziek maken, zo blijkt. Ico legt uit dat ze niet enkel een band zijn maar boven alles een groep goede vrienden. “Iedereen heeft dingen meegemaakt, wil deze graag verwerken en verder gaan met leven en door samen muziek te maken bieden we elkaar daar een mogelijkheid voor,” vertelt hij. “We genieten van de heerlijke harmonie die ons allen zo goed laat voelen en maken samen een nieuwe start voor de rest van ons leven. Dit zetten we in onze muziek om naar een soort Utopia of droomwereld. Sklero is voor ons de benaming van dat gevoel.”

Aan de slag
Jarenlang werkte de band aan hun set en verzamelde een team om zich heen van goed bevriende creatievellingen, zoals onder andere videograaf Wander Andringa (broertje van zangeres Hiltje Andringa) en Martijn Runia, vormgever en manager. Zij worden als negende en tiende bandlid beschouwd. Sklero streefde naar een perfect product en dit legde druk op de band. “We hadden een goed team om ons heen maar naar onze mening nog geen goed product,” vertelt Ico. Het eindeloos streven naar perfectie wekte na enkele tijd steeds meer ongeduld op bij de bandleden en samen hakten ze een knoop door. “We besloten niet langer zo afgezonderd van alles en iedereen te zoeken en experimenteren, maar het publiek erbij te betrekken. We waren toe aan meningen en feedback.”
 

Op 19 februari organiseerde de band haar eerste try-out op de Academie voor Popcultuur, wat veel positieve reacties opleverde. “Reacties en feedback van publiek maken dat je weer wat objectiever naar je eigen werk kunt kijken,” zegt Edward. “We kwamen erachter dat het goed is, wat we maken.”  

De toekomst
De band heeft geen grote plannen, enkel dromen. “We willen samen de wereld zien,” lacht Ico. “Niet plannen, maar veel aan het toeval overlaten, want het balletje gaat vaak op een onverwacht moment rollen. Grote plannen waren drie jaar lang een rem op ons “band-zijn”, dus hebben we ze bewust losgelaten. Het belangrijke aan het niet hebben van plannen is het jezelf kunnen realiseren dat de reis net zo vet is als het doel. Als we nu niet genieten, doen we dat nooit. De mens streeft altijd naar een hoger doel.”

Momenteel werkt Sklero in samenwerking met de volgens hen geniale producer Patrick Schaafstal (Dina, When We Are Wild en Passengers) en producersduo Snoet & Smoel aan een eerste single. Wander Andringa zal hierbij een videoclip maken die hij tevens gebruikt voor zijn afstuderen aan de opleiding communicatie en multimediadesign. Voor dit project neemt de band flink de tijd, want, zo zeggen ze zelf, het dient groots te worden.

---
Sklero speelt vrijdag 22 maart tijdens Freeze on Friday in Podium Asteriks.