#WTTV: Lucky Fonz III – Rockster met het verkeerde instrumentarium #WTTV: Lucky Fonz III – Rockster met het verkeerde instrumentarium

Charismatische hofnar kan zijn enthousiasme niet intomen

, Tekst: Wouter Hoogland | Foto's: Jort Klarenbeek

#WTTV: Lucky Fonz III – Rockster met het verkeerde instrumentarium

Charismatische hofnar kan zijn enthousiasme niet intomen

Tekst: Wouter Hoogland | Foto's: Jort Klarenbeek ,

Moederziel alleen verschijnt hij op het hoofdpodium: Lucky Fonz III, entertainer in hart en nieren. Als er ooit een goeie toepassing voor het woord troubadour zou zijn, is dit het. Helaas zou hij beter tot zijn recht komen in een onversterkte setting: 'Lucky' zou na deze set vervangen kunnen worden door 'Loud'.

CONCERT: 
Lucky Fonz III, Welcome to The Village, Bontebok, vrijdag 26 juli

MUZIEK:
Lucky Fonz III – of gewoon Otto Wichers – is veelzijdiger dan je van de meeste artiesten kunt zeggen. Na drie Engelstalige albums vol met aanstekelijke folkliedjes kwam hij met een Nederlandstalig album volgens hetzelfde recept. Nu is hij weer terug op het vertrouwde nest met zijn nieuwe album, waar hij vooral melancholisch uit de hoek komt. 

PLUS:
Je kunt een boel over Wichers zeggen, maar één ding is hij wel: een crowdpleaser. De man is een rasechte performer, publieksparticipatie staat bij hem hoog in het vaandel. Hij is dan ook nog niet eens twee nummers verder en hij neemt de tijd al om de tepel van een (mannelijke) fan te likken. Het is ook meteen duidelijk dat hij extreem veel plezier heeft in zijn werk: zelden zie je zo’n enthousiaste troubadour, en eerlijk is eerlijk, dat enthousiasme werkt aanstekelijk. Vooral bij zijn wat lichtere, vrolijkere nummers krijgt hij het publiek moeiteloos mee.

MIN:
Datzelfde enthousiasme werkt niet altijd. Vooral bij de melancholische nummers van het nieuwe album is de manier waarop hij zijn teksten in de microfoon schreeuwt compleet misplaatst, en zou je willen dat je hem onversterkt in een kroegje zag spelen. Overigens zou hij zich hier ook goed verstaanbaar kunnen maken zonder versterking. Het lijkt erop dat Fonz niet bewust is van het volume van zijn microfoon en gitaar/piano. De meest zielige teksten veranderen dan ook in een aanval op de trommelvliezen. Zelf geeft hij ook al toe dat sommige nummers op een festival niet helemaal tot hun recht komen. Wat Lucky Fonz III aan charisma te over heeft, ontbreekt hem aan techniek. 

CONCLUSIE:
Wichers is een hofnar: je staat constant met een glimlach naar hem te kijken, maar je weet niet zeker of je mét hem lacht of hem uitlacht. Ook al weet hij het publiek goed naar zijn hand te krijgen, zijn onbesuisde manier van spelen en (schreeuw)zingen maakt het toch enigszins lastig om naar hem te luisteren.

CIJFER:
6+
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland