#WTTV: Meevaren of achterblijven bij Hilbrandt #WTTV: Meevaren of achterblijven bij Hilbrandt

"We willen dit festival helemaal kapot concurreren"

, Tekst & foto's: Niels Lahuis

#WTTV: Meevaren of achterblijven bij Hilbrandt

"We willen dit festival helemaal kapot concurreren"

Tekst & foto's: Niels Lahuis ,

De zeemansliederen van Hilbrandt, uitgevoerd aan het kabbelende water van de Groene Ster. Een treffend decor bij de muziek van de tweemansformatie. De sterke, opzwepende nummers van het duo geven Hilbrandt een karakter wat je niet veel vaker tegen zal komen. De aandacht van de festivalbezoeker hebben de heren daarentegen niet altijd, maar de liefhebber weet wel beter.

CONCERT:
Hilbrandt, Welcome to The Village, Ravenswoud, vrijdag 26 juli

MUZIEK:
Tweemansformatie bestaande uit Laurens van der Meulen (ook bekend van Meindert Talma en HET VATICAAN) en Emiel Joormann (beter bekend als Willy Darktrousers). Hilbrandt maakt opzwepende, Nederlandstalige zeemansliederen met een duister tintje. Voorheen nog bekend als Hilbrandt Mill, maar: "Het is nu Hilbrandt. Dat achterlijke Engels is nergens voor nodig", aldus Laurens van der Meulen.

PLUS:
Een betere locatie hadden de heren van Hilbrandt niet kunnen hebben. Het aan het water gelegen Ravenswoud podium ontleent zich bij uitstek aan de nummers van het duo. Een bescheiden publiek wordt hartelijk ontvangen en meteen getrakteerd op een drankje. "We willen dit festival helemaal kapot concurreren", grinnikt Van der Meulen. Het gevoel voor humor van de twee zorgt voor een ontspannen sfeer bij het kleine podium.

Dat gevoel voor humor staat in schril contrast met de soms ietwat donkere teksten in de zeemansliederen. Maar de zware, vertellende stem van multi-instrumentalist Van der Meulen in combinatie met het subtiele gitaarspel en tweede zang van Joormann, geeft Hilbrandt een uniek karakter. Met name het onheilspellend opbouwende De Storm geeft goed weer wat het duo in zijn mars heeft. De liefhebber kan alleen maar meevaren.
 
MIN:

En dat is meteen ook het probleem voor Hilbrandt: de aandacht van de liefhebber hebben ze, de rest blijft achter op de wal. Op een paar mensen na lijkt het publiek zich niet te interesseren voor de muziek van het duo. De soms net wat te rustige nummers komen niet altijd goed uit de verf en de lichte technische problemen helpen daar ook niet bij.

CONCLUSIE:
Op het kleine podium komt de set van Hilbrandt grotendeels tot z'n recht. Dat het duo de aandacht niet altijd vast weet te houden is jammer. Ruimte voor verbetering is er zeker en dat gaat er komen ook. Met Van der Meulen en Joormann aan het roer, zal dat slechts een kwestie van tijd zijn.
 
CIJFER:

7,5 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland