Drie keer is scheepsrecht voor Daily Bread

Viertal maakt zich op voor derde keer Noorderslag

Niels Lahuis ,

Het gaat goed met Daily Bread. Tweede album Iterum is album van de week bij 3FM, 3voor12 zette de groep bij de 12van3voor12 en komende zaterdag staat de band voor de derde keer op Noorderslag. Na de succesvolle release van Iterum maakt het viertal zich op voor een druk jaar. 3voor12/Friesland blikt onder het genot van een kop koffie met zangeres Kimberly van der Velden terug én vooruit.

Komende zaterdag staat Daily Bread op Noorderslag in Groningen. Kan er nog iets speciaals verwacht worden? 
“We zijn druk aan het repeteren geweest. Het wordt onze derde keer op Noorderslag dus drie keer is scheepsrecht. Met onze plaat was dat ook zo, omdat de release twee keer is uitgesteld. Voor de derde keer Noorderslag gaan we dus iets speciaals doen. Het wordt geen Daily Bread set zoals je van ons gewend bent.”

Bij de albumrelease van Iterum in Podium Asteriks werd er gebruik gemaakt van een achtergrondkoortje. Komt dat ook terug op Noorderslag? 
“Dat was heel tof om erbij te hebben, maar omdat we dat we dat bij beide releaseshows al hebben gedaan wordt het nu wat anders. We spelen in de Kleine Zaal dus we hebben ons nu meer bezig gehouden met de aankleding en het licht. Het publiek ziet ons grotendeels van bovenaf en dus kijk je heel anders naar zo’n show.”

Om even terug te gaan naar de releaseshow in Asteriks, hoe heb je dat ervaren?
“Asteriks ging zo goed. Het was heel anders dan in Paradiso. In Leeuwarden ken je iedereen in de zaal. En iedereen kent jou. En je merkt dat de sfeer daardoor heel tof wordt. In Asteriks denken de mensen ‘leuk, lekker, Daily Bread’ terwijl in Paradiso het publiek meer denkt ‘oké, laat maar zien wat je kunt’. We moesten ons toen veel meer bewijzen. Daar komt nog eens bij dat in Paradiso alles werd gefilmd dus er ligt ook nog extra druk op, want alles moet goed zijn.”
 
Hoe ga je dan om met je zenuwen voor zo’n avond?
“Voor Paradiso was ik erg nerveus. In Asteriks ook wel, maar dan loop je vooraf rustig de zaal door en krijg vanzelf wel zin om te gaan spelen. Maar voor ons optreden in Paradiso moest ik, voor het eerst in mijn leven, pilletjes tegen plankenkoorts innemen. Het was heel spannend. En het feit dat alles gefilmd werd maakte het ook niet makkelijker.”

Na de komst van Atser Damsma als toetsenist bespeel je zelf niks meer op het podium. Kan je daardoor je teksten nu ook beter overbrengen?
“Dat sowieso. Ik kan me nu veel meer concentreren op wat ik zing en wat ik over wil brengen naar de mensen in plaats van dat ik me druk loop te maken over wat ik nu moet spelen. Als je tegen mij zegt ‘speel dit’ dan kan ik dat, maar het is niet zo dat ik een geboren toetsenist ben. Ik was daar ook altijd druk mee bezig en dan focus je niet op je zang. Nu kan ik gewoon lekker zingen. Dat is ook wel een rol die me goed ligt. Wel moet ik wennen aan het feit dat je soms niets terug krijgt uit het publiek. Daar moet je wel goed mee om gaan als frontvrouw zijnde.”

Daily Bread heeft tegenwoordig een ander geluid dan voorheen. Hebben jullie nooit de behoefte om het oude materiaal nog eens te spelen?
“Nee. Dat is helemaal weg. Af en toe spelen we Ghost Suits nog als toegift maar op de eerste plaat was dat nummer zo snel. Dat we trekken we nu gewoon niet meer. We spelen hem nu dus wat trager en iets meer gelaagd. We zijn nu ook Worship/Warship van de eerste plaat aan het verbouwen. En die komt ook wel echt terug in de set. Want dat was natuurlijk vrij stoer. Een bijna stoner riff liedje. Met onze nieuwe sound bouw je heel langzaam op naar een hoogtepunt. En we misten wel een nummer dat er wat in knalt. En dat wordt dus Worship/Warship. Het zal mij benieuwen of mensen het überhaupt gaan herkennen.”

---
Daily Bread speelt zaterdag 12 januari op Noorderslag 2013 in de Kleine Zaal van 00.30 tot 01.10 uur.