BlackboxRed is klaar voor het hoofdpodium BlackboxRed is klaar voor het hoofdpodium

Grunge duo via Franse poolexpeditie naar opnames debuutalbum

, Tekst: Niels Lahuis | Foto's en video: BlackboxRed

BlackboxRed is klaar voor het hoofdpodium

Grunge duo via Franse poolexpeditie naar opnames debuutalbum

Tekst: Niels Lahuis | Foto's en video: BlackboxRed ,

Een oud landhuis. Tien kilometer verwijderd van de bewoonde wereld, omringd door metershoge sneeuw. Na er eerder de EP Battle the Sparrows te hebben opgenomen is BlackboxRed teruggekeerd in Noord-Frankrijk. Ditmaal zijn Eva van Netten en Stefan Woudstra terug voor de opnames van het eerste volledig album. Exclusief voor 3VOOR12/Friesland neemt het duo een wegwerpcamera mee. Bij deze geeft de band tekst en uitleg over de opnames van het debuutalbum.

Wie in Nederland liep te klagen over een paar vlokjes sneeuw is bij BlackboxRed aan het verkeerde adres. Ingesneeuwd in een oud landhuis in Noord-Frankrijk brengen Eva van Netten en Stefan Woudstra de eerste opnamedagen van het aankomende debuutalbum koud door. "Een bezoekje aan de supermarkt veranderde in een ware poolexpeditie", lacht Eva. "Tien kilometer door metershoge sneeuw lopen en vervolgens, inclusief een weekvoorraad aan boodschappen, dat hele eind weer teruglopen." Dankzij de vriendelijkheid van de lokale bevolking komt het toch nog allemaal goed en kan de band vervolgens lekker verder werken aan hun nieuwe muziek.

Sound 
Als producer voor het debuutalbum kiest het duo wederom voor een samenwerking met Chris Hamilton van Eek! recordings. "Bij de opnames van Battle the Sparrows hebben we ook al met Chris samengewerkt en dat beviel toen zo goed dat we eigenlijk geen andere producer wilden voor de nieuwe plaat", legt Eva uit. De eigenzinnige manier van opnemen van de Britse producer zorgt voor een herkenbare sound, passend bij de stijl van BlackboxRed. "Chris is heel goed met het opnemen binnen een bepaalde ruimte", vertelt Stefan. "De vorige keer hebben we hier al een beetje gebruik van gemaakt, en dat doen we nu nog meer. Het maakt onze sound veel ruimtelijker en voegt ook meer gevoel en sfeer toe."

In tegenstelling tot de sound op Battle the Sparrows, zal het twaalf nummers tellende debuutalbum wat rustiger en ruimtelijker van aard zijn. "Ik vind het een vies woord om te gebruiken, maar onze sound is wat meer volwassen geworden", verklaart Stefan. "Het bevat meer rust dan op onze EP's". Tegelijkertijd wil het duo wel vasthouden aan het geluid waar BlackboxRed om bekend staat. "De nummers mogen dan wat rustiger zijn, de rauwheid die men van ons gewend is zijn we niet verloren" legt Eva uit. "Het is ook wel verrassend als je de nummers beluisterd. Het geluid is erg gevarieerd, ook binnen de nummers."

Claw Boys Claw
De komende weken verzorgt BlackboxRed het voorprogramma van de clubtournee van de legendarische Nederlandse band Claw Boys Claw. De kick-off van de reeks optredens vond gisteravond plaats in een uitverkocht Tivoli in Utrecht, om op 31 mei te eindigen in de Amsterdamse Paradiso. "Je merkt wel dat het publiek van Claw Boys Claw een stuk ouder is dan wijzelf", vertelt Eva. "Maar na de try-out in Asteriks kregen we al veel positieve reacties dus het is leuk om te zien dat die generatie het ook tof vindt."

Na de zomer gaat het duo zich richten op de release van het nog titelloze debuutalbum. Qua verwachtingen zijn Eva en Stefan zeker van hun zaak. "Na de release van Battle the Sparrows hebben we een jaar lang door binnen- en buitenland mogen toeren", vertelt Stefan. "En dat was nog maar een EP." In het najaar gaat BlackboxRed bezig met een eigen tour langs de poppodia in Nederland. "Het gaat allemaal steeds een stap hoger", legt Eva uit. "Ook qua buitenlandse optredens. Je moet ervoor gaan zorgen dat de grotere festivals je gaan oppikken. Van de zijpodia naar het hoofdpodium, zeg maar." 

--- 
De release van het nieuwe album van BlackboxRed staat in september 2013 gepland. Op 25 mei staat het duo met Claw Boys Claw in Poppodium Het Bolwerk in Sneek.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland