Asterix-festival: "Protest nudisten heeft weinig om het lijf"

Leeuwarder poppodium Asteriks lanceert driedaags zomerfestival

Ingmar Griffioen ,

Weer een nieuw festival in een landelijk gebied: Welcome To The Village slaat van 26 tot en met 28 juli de tenten op in het Friese natuur- en recreatiegebied de Groene Ster. Probleempje: het eilandje waar het moet plaats vinden is ook de favoriete hang-out van nudisten. Die zijn niet blij, maar organisator Sjoerd Bootsma maakt zich geen zorgen. "Het protest van de nudisten heeft weinig om het lijf. De gemeente Leeuwarden geeft drie keer per jaar een vergunning af voor evenementen op het terrein, wij hebben daar een aanvraag voor gedaan."

Het driedaagse festival is door het Leeuwarder poppodium Asteriks opgezet naar het mythische dorpje van de Gallische stripheld Asterix (...) en maakt vandaag eerste namen als Ewert & The Two Dragons, Mister and Mississippi, Daily Bread en Lucky Fonz III bekend. Het terrein ligt een paar Romeinen-worpen van Leeuwarden en de organisatie mikt naar eigen zeggen op zo'n 1500 bezoekers. De organisatoren programmeren bijna drie jaar voor Podium Asteriks, hebben onder meer metalfestival Into the Grave, Jailbreak en Olderock opgezet, en hadden het gevoel aan het plafond te zitten. "Met dit festival kunnen we grotere ambities verwezenlijken, zonder dat we de feel en saamhorigheid van het kleine podium verliezen", meldt woordvoerder Sjoerd Bootsma.

Welcome To The Village wil zo'n vijftig (inter)nationale en regionale acts boeken. De muziek moet de kern van het dorp vormen, daarnaast belooft men aandacht voor projecten op het gebied van duurzaamheid, taal en water. Een driedaags buitenfestival met drie podia, een camping en 'de kleinschaligheid van het dorp en het echte festivalgevoel' hoog in het vaandel; het is duidelijk dat de organisatie het succes van 'belevingsfestivals' als Into The Great Wide Open en Where The Wild Things Are niet ontgaan is.

De nudisten zullen het weekend even een andere plek moeten zoeken. Althans, naaktlopen op het festival wordt niet op prijs gesteld. "Dit relletje is natuurlijk zo geniaal dat je het als PR-coordinator niet eens bedacht krijgt. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat iedereen zometeen in zijn blote slagroomspuit op het festival rondloopt. We hebben wel een sauna en een hot tub op het festival, misschien kun je daar wel lekker naakt in."

Het is niet bekend of er een Assurancetourix-award komt, waarbij de gelukkige bard aan een boom gekneveld én de mond gesnoerd wordt. De voorverkoop start vandaag.