Sfeerverslag: UITmarkt Leeuwarden Sfeerverslag: UITmarkt Leeuwarden

Cultureel seizoen Leeuwarden knallend van start

, Tekst & Foto's: Oscar Anjewierden, Bente Hout, Leanne Huiberts, Jort Klarenbeek en Mellissa van der Wei

Sfeerverslag: UITmarkt Leeuwarden

Cultureel seizoen Leeuwarden knallend van start

Tekst & Foto's: Oscar Anjewierden, Bente Hout, Leanne Huiberts, Jort Klarenbeek en Mellissa van der Wei ,

Het culturele seizoen in Leeuwarden is zondag met de UITmarkt uitstekend begonnen. De binnenstad van de Friese hoofdstad stond een dag lang volledig in het teken van theater, dans én muziek. Meer dan 25.000 bezoekers konden genieten van een divers aanbod aan acts, verspreid over podia van o.a. Friesland Pop, Podium Asteriks en Poppodium Romein. Blikvanger van de dag was de Britse band Will and the People, die op het Gouverneursplein de dag sterk afsloot.

De vijf mannen van Wavebreaker genieten overduidelijk van hun moment op het podium van Friesland Pop. Met een energieke set vol strakke gitaarriffs en gelikte harmonieën, laat de band een goede en zelfverzekerde indruk achter. Aan Mario Kramer heeft de band een perfecte frontman en ook saxofonist Yde Kuipers vraagt met regelmaat op een positieve manier de aandacht met zijn strakke, inventieve spel. De pakkende aankondigingen zoals “dit nummer gaat over het leukste meisje van de wereld en toevallig staat zij op dit moment in de Prinsentuin. Ga daar dus ook maar even kijken!” in combinatie met het strakke spelen, maakt dat de band staat als een huis.

Het duo Hilbrandt, bestaande uit Laurens van der Meulen en Emiel Joormann, maakt naar eigen zeggen havenfolk met synthesizers. Iets heel vernieuwends, zo blijkt. Van begin tot eind boeien en verbazen de twee het publiek. De combinatie van rauwe muziek met donkere, vaak emotionele teksten is een gouden greep en de wat sarcastisch getinte humor van Van der Meulen tussen de nummers door maakt de act af.

Tijdens hun optreden weet het duo het ene na het andere instrument op wonderbaarlijke wijze te molesteren, waaronder de gitaar van Joormann. Tonnie Dieleman, beter bekend als Broeder Dieleman, biedt de mannen zijn gitaar aan met de vraag er zachtjes op te spelen. “Ja hoor”, zegt Van Der Meulen, die de dure gitaar van Dieleman aanpakt. “Tonnie verdient namelijk wel geld met muziek, wij niet.” De rauwe, iet wat boerse presentatie van het duo maakt dat er met regelmaat gegniffel vanuit het publiek te horen is en Hilbrandt maakt op een geheel eigen manier een goede indruk. 

Wood & the Healers weet een breed publiek van jong en oud te boeien met prachtige, sferische muziek.  De jonge folk/indie band creëert met negen man mooie geluiden in het centrum van Leeuwarden, die gegarandeerd het lichaam van menig voorbijganger doordringen. De diversiteit aan instrumenten, de bijna perfecte uitwerking en de prachtige, pure zang van de vocalist zorgen voor intense muziek die niet valt te ontglippen. Wood & the Healers weet gedurende de performance alle aandacht van belangstellenden en passanten op zich te nemen en zielen te veroveren. De bescheidenheid van de negen artiesten siert te band, maar is onnodig. Wood & the Healers is een jong volwassen folk/indie band die indruk maakt en waar we zeker nog meer van gaan horen.  

Sklero is de opkomende indie/pop band uit Noord Nederland en zorgt tijdens de UITmarkt voor een piekfijn optreden. Met akoestische gitaren, synthesizers, vervormde piano’s, diepgaande drums, een banjo en een sterk zangvermogen weet Sklero het Gouverneursplein plat te spelen. De meeslepende nummers met diepe sounds en elektronische, karakteristieke klanken leiden het publiek naar een compleet andere wereld en dringen tot diep in de vezels.

Sklero’s uitgebalanceerd muziekstuk zorgt voor blije gezichten en trappelende voeten onder het diverse publiek. Wanneer de achtkoppige band het laatste nummer aankondigt, heerst er een teleurstelling bij menig liefhebber. Het fascinerende muziekspel van Sklero heeft indruk gemaakt en wordt waardig afgesloten met de aankondiging van een EP die binnenkort verschijnt. Sklero wordt als indie/pop band gewaardeerd en zal niet uit het oog worden verloren.  

Een echt underground feest is het pas als het echt onder de grond is, zal de organisatie van Het Grote Asteriks Parkeergaragefeest wel gedacht hebben. Gegeven, de parkeergarage onder het Oldehoofsterkerkhof is een uitstekende locatie, met een leuke set-up. De muziek galmt mooi tussen de pilaren van grijs en het duistere sfeertje doet de elektronische muziek goed. Het DJ-collectief Nokturné uit Leeuwarden verzorgt lekkere beats en vult de gaatjes tussen optredens van underground bands Bismuth en Death Rattle. Het idee achter Bismuth is het volgende: twee mannen die met de gekste instrumenten goed klinkende experimentele muziek maken, maar eigenlijk verpest de constant kreunende zangeres het geheel. 

Death Rattle, aan de andere kant, is een heus pareltje. De zangeres, vergezeld met een gitarist/toetsenist en een drummer, laat meteen zien wat ze in huis heeft. De galmende, ietwat duistere klank van haar stem, en de echoënde parkeergarage, zorgen ervoor dat de Londonse band doet denken aan Beach House en een klein beetje aan The Knife. De drie Engelsen laten een veelbelovend, eigen geluid horen voor een enthousiast publiek. Het idee achter het Grote Asteriks Parkeergaragefeest is super, alleen het tijdstip had wel later gemogen. Een echt underground feestje begint niet om half zes.

Will and the People is misschien wel de bekendste naam die Leeuwarden heeft binnen gesleept sinds maanden. Bekend van dat ene nummer dat grijs gedraaid werd op de radio vorige zomer, Lion in the Morning Sun, hebben ze nu toch al een heuse fanbase opgebouwd in Nederland. Deze vier vrolijke hippies zijn meer dan welkom in Leeuwarden, wat je ook aan het publiek merkt. Vooraan staan de wat grotere fans van de Britse band, te herkennen aan de bloemen in hun haren en de jointjes in hun hand. Iets waar zanger Will graag aan mee doet, zo blijkt uit een kartonnen bord met ‘Free Spliff’ erop die hij tegen het drumstel zet. De vrolijkere, up-beat nummers zoals Salamander, Holiday en Propellerheads worden afgewisseld door de wat rustigere nummers met meer reggae invloeden, wat zorgt voor een fijn en niet al te druk geheel. Will en zijn mensen hebben het naar hun zin en het enthousiasme werkt aanstekelijk. De avond wordt natuurlijk afgesloten met Lion in the Morning Sun, het nummer waar iedereen op los gaat en het hele Gouverneursplein beweegt, want op Will and the People kan je niet stil staan.   

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland