Madoc klaar om Friesland op de hiphopkaart te zetten Madoc klaar om Friesland op de hiphopkaart te zetten

Friese rapper maakt met De Spiegel een degelijk visitekaartje

, Karst Jaarsma

Madoc klaar om Friesland op de hiphopkaart te zetten

Friese rapper maakt met De Spiegel een degelijk visitekaartje

Karst Jaarsma ,

Hoewel er in Friesland genoeg jongeren rondlopen die enthousiast met hiphop bezig zijn, wil het de noordelijke provincie maar niet lukken om landelijk te scoren met een hiphop act. Het zou ontzettend leuk zijn voor iedereen die bezig is met het genre als er een eigen opvolger op staat. Met zijn debuutalbum De Spiegel bewijst Madoc, die overigens al eens het voorprogramma van Kraantje Pappie deed, dat hij dit misschien wel eens zou kunnen bewerkstelligen.

Verwacht van de rapper uit Leeuwarden geen schreeuwende party raps. Er wordt niet verhaald over chicks, drank en drugs. Oké, een enkel verdwaald nummer kan Madoc schijnbaar niet laten liggen. Madoc houdt het hoofdzakelijk dicht bij zichzelf. Hij rapt meestal over zijn emoties en wat zijn belevingswereld in houdt. Dat de plaat zo dicht bij huis blijft maakt hem herkennend. Hij heeft het over hoe moeilijk het is om zijn ouders om geld te vragen terwijl zij het ook prima kunnen gebruiken. Ook wijze levenslessen als “Kijk eerst naar jezelf, voordat je wijst naar een ander” passeren de revue. 

Het voelt wellicht wat onwennig om iemand op zo’n jonge leeftijd zoveel over vroeger en zijn verleden te horen praten. Tussen de regels door gaat het echter zonder twijfel om een tiener. Dat de teksten duidelijk geschreven zijn vanuit een volwassen perspectief is zo bewonderenswaardig dat daar doorheen gekeken kan worden. Dit komt ook mede door de relaxte flow waarmee Madoc zijn raps neer legt. Het is een plezier om naar zijn stem te luisteren.  

Dit wordt goed aangevuld door beats van Grootmeester Jan. De producer produceerde hits voor het legendarische hiphopgezelschap DAC. Hij levert de relaxte en jazzy beats op De Spiegel. De combinatie van bijvoorbeeld de lome trompetten met harde beats in het refrein van Chillen gaan heel goed samen. Het maakt waarschijnlijk ook dat de nummers live, onder begeleiding van een heuse band, prima met instrumenten ten gehore gebracht kunnen worden.

Deze productie zorgt er wel voor dat De Spiegel een plaat is waarop geen ultiem piek- of dalmomenten te vinden zijn. Hij zet lekker aan en draait goed weg. Madoc bewijst een uitstekende rapper te zijn die over een goede flow en degelijke teksten beschikt. Qua geluid doet hij in Nederland nog het meeste aan Jiggy Dje denken. Een dergelijke reputatie moet voor Madoc in de toekomst binnen het bereikbare liggen.

---
Madoc presenteert zijn debuutalbum morgenavond in Poppodium Romein in Leeuwarden. Het voorprogramma wordt verzorgd door MAASK. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland