Douwe Bob houdt zich staande in de storm

"Ik sta op en ga eigenlijk gewoon naar mijn werk, net als ieder ander"

Sjoukje Werkman ,

Van relatief onbekende jongen naar een graag geziene gast: dankzij het televisieprogramma De Beste Singer-Songwriter heeft Nederland kennis mogen maken met Douwe Bob Posthuma. Hij won de finale met zijn eigen geluid, gevoelige teksten en een leuke kop. 3voor12/Friesland sprak met hem over inspiratie, muzikale voorkeuren en de toekomst. Daarnaast mogen we aan de hand van een prijsvraag 2x2 kaarten weggeven voor zijn show in het Bolwerk op zaterdag 5 oktober. Lezen maar!

Na het winnen van de Beste Singer/Songwriter van Nederland is het leven van Douwe Bob in een stroomversnelling terecht gekomen. Het debuutalbum Born in a Storm refereert aan deze ‘wervelwind’ – én aan het feit dat het ook echt stormde op zijn geboortedag. Toch is ook in de huidige chaos een ritme te vinden. Douwe Bob: “Ik sta op en ga eigenlijk gewoon naar mijn werk, net als ieder ander. Alleen bestaat bij mij die dag nu volledig uit muziek.”

Inspiratie
Een gewone dag in het leven van Douwe Bob begint met repetities, vergaderingen, schrijfsessies en vervolgens weer oefenen. Dat moet je onderhouden, anders raak je het kwijt, aldus de zanger. Zo’n schrijfproces, hoe verloopt dat? “Eigenlijk op een hele saaie manier,” vertelt Douwe Bob. “Soms komt het, soms komt het niet. Soms ben je de inspiratie even kwijt. Het is de kunst om dan een manier te vinden waarop de nummers eigenlijk naar mij toekomen, dat de muziek mij vindt.”

Douwe Bob reisde samen met zijn manager, Matthijs van Duivenbode, naar Marokko om daar een aantal nummers te schrijven. Een inspirerende locatie, zonder die trip waren sommige nummers er niet geweest. De titelsong Born In A Storm is binnen een uur geschreven; het was af voordat ze het wisten. Een vaste formule qua schrijven gebruikt Douwe Bob niet: “Soms begint het met een melodie, dan eens met een tekst, maar ik begin ook wel eens met akkoorden die ik dan verder uitwerk.”

Een intensief proces, net als de productie van zijn debuutalbum. “Het is prima verlopen, maar het was een uitputtend proces. Eigenlijk heb ik een periode uit mijn leven op muziek gezet. We hebben een plaat gemaakt waar ik echt achter sta. Ik ben erg tevreden.”

Luisteren
“De nummers spelen, dat blijft super, daar krijg ik nooit genoeg van. Maar ernaar luisteren, dat is wat anders. Het maken van een album, daar ben je weken mee bezig. Op een gegeven moment kon ik het echt niet meer horen. Dat zal nog wel een jaartje duren, voordat ik dat weer met plezier doe." 

Waar luistert Douwe Bob dan wel graag naar? Ryan Adams, maar ook Supergrass en Starsailor doen het de laatste tijd goed bij de zanger. Ook Daryll-Ann, (uit de jaren ’90, met o.a. Anne Soldaat) en Wilco zijn favoriet. Maar tijd om naar optredens te gaan, heeft hij bijna niet. “Alhoewel..”, onderbreekt hij enthousiast, “binnenkort treedt Daryll-Ann weer samen op dus daar ga ik zeker naar toe! Oh ja, en laatst ben ik bij Roger Waters geweest, een supermooie productie.”

Optreden
 “Ik hou ervan om te spelen voor mensen die van mijn muziek genieten. Of er nu 3, 5 of 1000 bezoekers naar je luisteren, daar doe je het voor. Ik ben begonnen met spelen in kroegjes waar mensen door je optreden heen kletsen, het kan wat dat betreft alleen maar beter worden.”

Uitbundig publiek is volgens Douwe Bob geen vereiste voor een geslaagd optreden: “Ik ben zelf ook niet heel uitbundig als ik luister naar muziek. Sterker nog, ik ben bang dat als je een publiek gevuld zou hebben met muziekluisteraars zoals ikzelf, dat de hele avond dan superkut zou zijn! Er gebeurt niet zoveel, ik luister juist heel aandachtig.”

Toekomst
Een festivalganger is Douwe Bob absoluut niet. Toch stond hij in 2012 op Sziget, in Budapest, nog voor de finale van De Beste Singer-Songwriter. “Een fantastische ervaring, al was het bijna alleen maar Nederlands publiek.”

Een van zijn ambities is om nog eens voor buitenlands publiek te spelen. Tot het zover is, geniet de zanger van alles wat op hem afkomt. Concrete plannen voor het nieuwe jaar heeft hij nog niet – behalve schrijven, spelen en genieten, natuurlijk.