Sterk en gevarieerd stonerfestival Into The Void geslaagd Sterk en gevarieerd stonerfestival Into The Void geslaagd

Niet druk, maar wel sfeervol in Poppodium Romein

, Tekst: Elsalie Dekker | Foto's: Dani'el van den Berg

Sterk en gevarieerd stonerfestival Into The Void geslaagd

Niet druk, maar wel sfeervol in Poppodium Romein

Tekst: Elsalie Dekker | Foto's: Dani'el van den Berg ,

Bands die je niet vaak ziet, laat staan bij elkaar op één festival. De bedenkers van Into The Grave hebben hun best gedaan om een nieuw indoor festival op te zetten en dat is geslaagd. Negen bands uit binnen- en buitenland, waaronder Abysmal Grief en Toner Low, staan te springen om het publiek een middag en avond vol stoner, sludge en doom voor te schotelen.

Veel energie

Night of the Lotuseater is een jonge Friese band en brengt hypnotiserende jams met lekkere stonerriffs. Bassist en gitarist wisselen regelmatig van plaats en instrument, waardoor de set gevarieerd blijft. Tussen de nummers door hoor je psychedelische muziek, waardoor de band zichzelf rust geeft om te wisselen van gitaar of om te stemmen. Dat maakt dat het voor het publiek interessant blijft. De band staat er zo op hun gemak bij, dat het net lijkt alsof je meekijkt in de oefenruimte. De drummer gaat in ieder geval helemaal op in de muziek en de band straalt veel energie uit. 
 
Inmiddels is er al wat meer publiek binnengedruppeld en staat 44 Venom klaar om het podium te betreden. Tijdens het eerste nummer heeft de frontman last van technische problemen, wat de band geen lekkere start geeft. De muziek is verder makkelijk te verteren, de zang neigt zelfs naar wat populairdere rock. Helaas vallen de zangpartijen deels weg tegen het zware geluid dat de band produceert.
 

Echt en authentiek

De Tilburgse band Yama begint later dan de bedoeling is, weer vanwege technische problemen. Deze keer doet de versterker van de gitarist het niet, maar zodra het euvel verholpen is knalt de band er meteen in met lekkere riffs en veel afwisseling. De extra microfoon van de zanger maakt het oude psychedelische geluid écht en authentiek. De zanger zelf is een frontman met charisma en weet zijn enthousiasme ook over te brengen op het publiek.
 
De heren van de Engelse band Cherry Choke laten zien dat ze goed op elkaar ingespeeld zijn, maar weten het publiek moeilijk te boeien. Veel mensen kiezen ervoor om te gaan zitten in de kerkbanken van het poppodium, waardoor de vloer leeg is. Misschien komt het omdat de bandleden statisch op hun eigen plek blijven staan, maar de energie is in ieder geval niet zo sterk als bij voorgaande acts. De muziek is wel goed: bas en drums zijn strak en de prima zang completeert de psychedelische rock.
 

Rustgevende trip

Wanneer The Midnight Ghost Train het podium betreedt, weet de band het publiek meteen naar voren te trekken. Energieke riffs worden afgewisseld met doom-achtige coupletten. De drummer gaat zo op in de muziek dat je zijn gezicht gedurende het optreden niet te zien krijgt. De stem van de frontman klinkt lekker rauw en smerig. Het publiek is bewegelijk en doet goed mee met de band.

Bij de zesde band wordt je meegenomen op een kosmische trip, alhans, zo omschrijft de band zijn eigen optredens. Monomyth weet de zaal in heel andere sferen te brengen. En als je je ogen dicht doet, waan je je in een andere wereld. De muziek knalt uit de versterkers, maar geeft ergens ook een heel rustgevend gevoel. 
 
De Zweden van New Keepers of the Water Towers geven meteen aan dat ze vier nummers van hun nieuwe album gaan spelen. De trip waar Monomyth aan begon, wordt nu verder afgemaakt door de New Keepers. Vooral de tweestemmige zang neemt je mee in het verhaal van de muziek. De band heeft even nodig om op te warmen, maar bij het derde nummer komt het publiek los.
 

Horrordoom

Voor Abysmal Grief is Romein, een oud kerkgebouw, misschien wel het meest geschikte poppodium om een optreden te verzorgen. En dat doen ze niet vaak, optreden. Dit is de tweede keer dat de Italianen naar Nederland komen. De duistere horroreske doommetal van de band wordt mooi geïllustreerd met een decor bestaande uit een pop in een doodskist, kruisen, fakkels, wierook en heel veel kaarsen. De zaal is inmiddels aanzienlijk leger dan hiervoor en daardoor merk je dat zondag een ongelukkige dag is voor zo’n mooi feestje. Het publiek dat er nog is gaat helemaal op in de muziek en de preken van frontman Labes C. Necrothytus.

Na de aankondiging van de laatste band, duurt het even voordat de gitarist van Toner Low alles voor elkaar heeft. Het publiek wordt ongeduldig, maar de drummer en bassiste vullen de stilte op. Na de gitaarproblemen blijkt de microfoon ook niet aan te staan, de show van Toner Low gaat moeizaam van start. Gelukkig heeft het publiek een aantal biertjes achter de kiezen en lijkt het niet erg te vinden dat het even duurt. De psychedelische doom van de band dreunt door je hele lichaam, het publiek headbangt en danst lekker mee.
 

Tweede editie

De organisatie van Into The Void is tevreden met de opkomst voor zo’n eerste editie en is voornemend om op 25 oktober 2014 een nog mooier festival neer te zetten. 
---
Wie: Night of the Lotuseater, 44 Venom, Yama, Cherry Choke, The Midnight Ghost Train, Monomyth, New Keepers of the Water Towers, Abysmal Grief en Toner Low
Waar: Poppodium Romein, Leeuwarden
Wanneer: zondag 13 oktober 2013
Opkomst: 200
 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland