Recensie: DIFF - Welcome to Diff's Recensie: DIFF - Welcome to Diff's

Leeuwarder band zet stijgende lijn sterk door

, Niels Lahuis

Recensie: DIFF - Welcome to Diff's

Leeuwarder band zet stijgende lijn sterk door

Niels Lahuis ,

Welcome to Diff’s is de titel van de debuut-EP van het Leeuwarder zestal DIFF. Enigszins logisch is het wel te noemen want de band stond tijdens haar eerste optredens bekend onder die naam. Eerder dit jaar maakte de band nog veel indruk op Welcome to The Village en heeft het zich ontwikkeld tot een blikvanger binnen de Friese popscene. Met Welcome to Diff’s zet het zestal de lijn op sterke wijze door.

Sinds een jaar is het Leeuwarder zestal DIFF actief binnen de Friese popscene. De american folk- en bluesband stond sindsdien al op Freeze en Welcome to The Village. Op het festival in de Groene Ster maakten de heren de meeste indruk. Een bescheiden aantal optredens ging vooraf, maar dit deed niks aan af aan de opkomst. Dat mag ook wel, want zanger Diff Rouw, bassist Bonne van der Wal, drummer Jelle Gietema en gitaristen Jelmer Haringsma, Lennard Fopma en Bas Rozeman hebben hun sporen in de Friese popmuziek al ruimschoots verdiend. Alsof zes leden overigens niet genoeg is, wordt DIFF op debuut-EP Welcome to Diff’s bijgestaan door nog eens vijf extra muzikanten. Zo horen we de Amerikaanse mondharmonicaspeler Tollak Ollestad, het pianospel van Daily Bread’s Atser Damsma en bijna de halve blazerssectie van Broken Brass Ensemble. 

Albumopener My Heaven gunt de luisteraar meteen een goed beeld van wat de band in huis heeft. De kalme opbouw naar het aanstekelijke refrein wordt gecombineerd met de fraai tegen elkaar in spelende gitaarpartijen. Ondertussen worden de persoonlijke teksten van Rouw overgebracht door een fenomenale stem. Op het podium mag het dan misschien wel een klein beetje schommelen, op Welcome to Diff’s laat de zanger goed horen wat hij in huis heeft. Maar het wekt ook nieuwsgierigheid op. Want hoe zou het klinken als Rouw eens echt flink uit zou halen?
 
Hoewel single Put My Life on the Line het meest aanstekelijke nummer van de plaat is, ligt het ware hoogtepunt bij het voorafgaande Drive Through History. Aan vrijwel elk detail is gedacht bij het sterk opgebouwde nummer. Van de mondharmonica van Tollak Ollestad naar de bezwerende achtergrondzang, en van het subtiel gebruik maken van de meerdere snaarinstrumenten naar de vertellende, breekbare stem van Rouw. Die opbouw is overigens ook de kracht van DIFF. Meer dan de helft van Welcome to Diff’s begint met de tonen van een enkele muzikant om vervolgens als geheel te klimmen naar een sterke climax.
 
DIFF is een band met veel potentie. Wordt die potentie er met Welcome to Diff’s volledig uit gehaald? Niet helemaal, want op het podium komen de nummers net iets beter over. Maar erg is dat zeker niet. Want, zoals eerder genoemd werd, de kracht van DIFF bij ligt het opbouwen. En het vasthouden van de stijgende lijn is aan een band met zoveel kwaliteit wel toevertrouwd.
 
---
Welcome to Diff’s wordt vanavond gepresenteerd tijdens een heuse kroegentocht door de Leeuwarder binnenstad. Hierbij doet de band vijf kroegen aan, namelijk Café De Bak, De Stee, De Spoek, Paddy O’Ryan en Scooters. De entree is gratis en de EP van DIFF is er te koop voor €10,-.  
 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland