Recensie: Blackbox Red – The Gunner and the Ghost Recensie: Blackbox Red – The Gunner and the Ghost

Het debuut waar iedereen op hoopte, en meer

, Wouter Hoogland

Recensie: Blackbox Red – The Gunner and the Ghost

Het debuut waar iedereen op hoopte, en meer

Wouter Hoogland ,

Blackbox Red – tsja, wat kan je melden wat nog niet is gezegd? Dit jongen-meisje-duo is misschien wel de snelst rijzende ster in het noordelijke alternatieve circuit. De furie van hun liveshows werd al eerder op EP Battle The Sparrows vastgelegd in zes stekelige, agressieve nummers. Twee jaar later komt de langspeler volgens precies dezelfde formule: zelfde studio, zelfde geluidstechnicus, zelfde mastering. En toch klinkt het anders. Slimmer. Scherper. Beter.

Voor bands met een samenstelling als deze is het erg gemakkelijk om te verzanden in een eentonig geheel. Er is nu eenmaal niet meer dan een gitaar, drums en zang aanwezig om een nummer op te bouwen. Als je daarbij ook nog grunge maakt volgens het klassieke principe (rustig couplet, hard refrein) wordt het nog eens lastiger om de variatie erin te houden. Laten we dit allereerst vooropstellen: Blackbox Red heeft daar geen enkele moeite mee.

Instrumentale opener Victim I zet meteen de furieuze sfeer neer, waarna Stranger de luisteraar trakteert op de meest bezwerende zangpartijen van het album. Zodra een nummer eentonig lijkt te worden wordt hier meteen verandering in gebracht door middel van een afwijkend drumritme,  al is dit niet vaak nodig.

Niet alle nummers volgen de formule die we zijn gewend van het duo. Bij onder andere The Wild en afsluiter Victim II duurt het meer dan drie minuten voordat het drum- en gitaargeweld losbarst. The Swallow is daarnaast zowaar grotendeels in majeur (grotendeels ja, laten we niet te hard van stapel lopen). Desalniettemin is in elk nummer de typische agressie aanwezig, al is hij maar onderhuids. Dat, in combinatie met enkele ijzersterke riffs, zorgt ervoor dat bij elke track de wens om het live te horen weer opkomt.

Niet alles komt overigens even sterk over. De zang in Stripper klinkt wat te oppervlakkig, waardoor de single niet zo pakkend is als hij had kunnen zijn. Al bijt de gitaar/synthesizer riff zich zo in je oren vast dat hij er dagen niet uit te krijgen is. Dit is echter het enige minpuntje dat ondergetekende met een heleboel moeite heeft kunnen bedenken. The Gunner and the Ghost is meer dan het debuutalbum waar we op hadden gehoopt, veel meer. Dit is de plaat die Blackbox Red landelijk op de kaart vast gaat nagelen.

---
Blackbox Red presenteert The Gunner and the Ghost aanstaande vrijdag in Podium Asteriks. Daarbij speelt het duo in het voorprogramma van de Belgische stonerrockband Psycho 44. Kaarten kosten, zoals altijd in Asteriks, vijf euro en zijn verkrijgbaar via www.podiumasteriks.nl of King Kong Records. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland