Sofia Nero: Historische helden leven op in de rock Sofia Nero: Historische helden leven op in de rock

"Jezus of Mozes zouden mooie inspiratie opleveren voor een nieuw nummer"

, Jenny van Kempen

Sofia Nero: Historische helden leven op in de rock

"Jezus of Mozes zouden mooie inspiratie opleveren voor een nieuw nummer"

Jenny van Kempen ,

Helden uit de geschiedenisboeken en mythische grootheden. Dat is de inspiratiebron van de mannen van Sofia Nero. De mannen ja, want anders dan de naam misschien doet vermoeden, is Sofia Nero alles behalve een lief singer-songwriter meisje met een akoestische gitaar.

Alternatieve gitaarrock met een vleugje Indo Americano. Dat is hoe de mannen zichzelf omschrijven. Een hele mond vol en dat zegt al genoeg, want deze band laat zich liever niet in een hokje plaatsen. De minder gebaande paden betreden zoals één van hun grote voorbeelden Radiohead in de jaren 90 deed, dat is wat de mannen willen. In hun zoektocht naar de onbekende weg, heeft de band het afgelopen jaar een transformatie ondergaan. “Onze nummers zijn nu wat meer luisterbaar. Iets minder rock en iets meer bite." Hun nummer Idoll afkomstig van debuutalbum Houdini is in Tilburg al een klein hitje geworden en nu hopen dat dit ook in Friesland bereikt kan worden. Want hoewel de band tegenwoordig het grootste gedeelte van de tijd in Tilburg doorbrengt, met twee bandleden met Fries bloed voelt optreden op Friese bodem toch altijd een beetje als thuiskomen. 

Sofia Nero is nu zo’n vier jaar serieus bezig met muziek maken en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Zo stonden de mannen eerder dit jaar in de finale van de Kleine Prijs van Fryslân. Een leven zonder muziek kan de band zich niet voorstellen. “Samen spelen, dat is het allermooiste dat er is." Maar ook zonder Sofia Nero zouden de mannen werkzaam zijn in de muziek. “Daar ligt toch onze passie. Naast Sofia Nero zijn we ook altijd bezig met muziek." 

Nummers over verhalen
Maar als je nu dag en nacht met muziek maken bezig bent, wanneer is een nummer dan af? “De energie moet goed zijn”, zijn alle vier bandleden met elkaar eens. “Het gevoel moet van het begin tot het einde kloppen." De nummers worden door alle bandleden gezamenlijk geschreven. Bandleden Watze en Jehannes buigen zich voor het grootste gedeelte over de teksten. “Daarna gaan we er samen mee aan de slag”, aldus bandlid Jorn.
 
De naam Sofia Nero is eveneens afkomstig uit de pen van Jehannes. Het is namelijk de naam van de hoofdpersoon uit een roman die hij ooit zou schrijven. Deze roman over een bloedstollend mooie vrouw die elke man die voor haar valt ten gronde doet richten, is er tot nu toe nooit gekomen. De naam Sofia Nero is op deze manier echter nieuw leven ingeblazen. Een passende naam wanneer je kijkt naar de songteksten die de band schrijft. Anders dan de meeste muzikanten haalt Sofia Nero haar inspiratie namelijk niet uit het dagelijkse leven, maar uit verhalen over mythische figuren en helden uit de geschiedenis. 

Geen last van grootheidswaanzin

Hoewel beïnvloed door vele grootheden, heeft de band zelf weinig last van grootheidswaanzin.“Gewoon bekend zijn binnen een bepaalde scene in Nederland. Een select clubje binnen het alternatieve circuit zou hartstikke tof zijn. Dat mensen echt voor jouw muziek komen en je ziet dat ze uit hun dak gaan”, dat is wat de band de komende jaren graag zou bereiken. 

Mochten de mannen kiezen wie ze ooit eens zouden ontmoeten, dan is het ook niet een grote producer of artiest die hen naar de top kan helpen. Nee, het liefst zouden ze één van hun helden uit de geschiedenisboeken in het echt zien. “Misschien Jonas, of nee Jezus of Mozes! Dat zou mooie inspiratie opleveren voor een nieuw nummer!” Ook geen behoefte aan grote festivals en wereldwijde faam. Het allerliefst zouden de mannen namelijk eens optreden in Paradiso.

---
Voorlopig zit Paradiso echter nog niet in de planning. Wel treedt Sofia Nero aanstaande zaterdag 26 oktober om 21.30 uur op in MFC De Beijer in Rinsumageast. Wie alvast een voorproefje wil kan bovendien het album Houdini luisteren op Youtube of downloaden via sofianero.bandcamp.com.
 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland